• Novinky

          • Rozprávka o dvanástich mesiačikoch
            • Rozprávka o dvanástich mesiačikoch

            • V rámci spolupráce ZŠ s MŠ sme sa dnes preniesli do rozprávky ,,O dvanástich mesiačikoch“ . Deti zo ZŠ nám svojimi hereckými výkonmi priblížili dôležitosť striedania sa ročných období a mesiacov v roku. A ako v každej rozprávke býva, dobro opäť zvíťazilo nad zlom.

          • Zvieratká v zime
            • Zvieratká v zime

            • Zima je pre zver najhorším obdobím. Množstvo snehu a mrazivé počasie sťažuje zvieratám pohyb po lese, kde im v zimných mesiacoch chýba aj prirodzená potrava. Naša zimná turistická vychádzka bola zameraná na príkrm zvierat žijúcich v našich lesoch, počas ktorej sme sa zahrali aj na malých pátračov. Pátrali sme po stopách zvierat, ktoré sa líšili veľkosťou, tvarom a pazúrmi. Deti mali tak možnosť si uvedomiť, že zvieratá zanechávajú stopy a naozaj v našich lesoch sú a potrebujú aj našu pomoc.

            • Požehnané sviatky

            • Všetkým prajeme požehnané sviatky, ktoré strávite v kruhu svojich nabližších. Prajeme všetkým úspešný vstup do nového roka 2024, ktorý bude plný zdravia, pokoja a lásky. 
              Deti a kolektív ZŠ s MŠ Fraňa Madvu Nitrianske Sučany

          •         Advent v škole – 3. týždeň (18. – 21. december)
            • Advent v škole – 3. týždeň (18. – 21. december)

            • Prežívame adventný čas...V škole sme strávili spolu ešte 4 dni 3. adventného týždňa.  Žiaci boli viac spolu, lebo viackrát boli spojení do spoločných tried. Vytvorili tak väčšie spoločenstvá, v ktorých si deti užívali jeden druhého, spoločné aktivity,  prekvapenia v balíčkoch adventného kalendára.

              18.12.     Deň  bez  domácich  úloh

              19.12.     Predĺžená veľká prestávka  

              20.12.    Darčekový balíček od pani ekonómky

              21.12.    Triedne vianočné posedenie, darček od ZRŠ

               

              V pondelok urobil žiakom darček veľkú radosť! V utorok si spolu deti zaspievali koledu, vytvorili pekný vianočný videopozdrav a užili si predĺženú prestávku. Ďalší deň boli obdarení milými balíčkami s drobnosťami, ktoré sa vždy zídu.

              Posledný zkolský deň tohto roka 2023 končil slávnostnou i radostnou atmosférou v triedach – spoločné posedenia, radosť zo vzájomného obdarovania sa, vianočné piesne, koledy a rozprávky...a ešte jeden darček od rodičovského združenia – fotorámik na vianočnú fotku.

              Posledný pekný darček na piatok 22.12. nám dala pani riaditeľka - riaditeľské voľno! Ďakujeme!

               

              ...a v nedeľu si už zapálime všetci doma poslednú sviečku na adventnom venci.

               

                      ...  a keď štvrtá horí stíška, tešíme sa na Ježiška.“

               

              POŽEHNANÉ    A    POKOJNÉ   VIANOCE  !

               

              Mgr. M. Krajčíková, koordinátor RVĽK

            • 🎄Príprava prváčikov na príchod Ježiška

            • DECEMBER. Azda najobľúbenejší mesiac detí, ktoré vyrastajú v rodinách, kde sa slávia VIANOCE. Prečo? Lebo deti milujú prekvapenia, darčeky. No najviac ich fascinuje rozprávkové čaro, ktoré je všade okolo. To ČARO, však neprichádza samé od seba. Musí ho niekto vykúzliť.

              Naši najmenší sa podujali zvládnuť túto náročnú rolu v 5. krokoch.

              1. Celý mesiac kúzlili DOBRÉ SKUTKY. Pomáhali, delili sa, dobrovoľničili... Vytvárali tak dlhokánsku  REŤAZ . 

              2. Spoločne si vymysleli ADVENTNÉ ÚLOHY, ktoré zakreslili do vianočných gúľ.Tie postupne vešali na STROM DOBRA. Všetky úlohy mali spoločnú vlastnosť- STAROSTLIVOSŤ, mali potešiť niekoho iného, aj keď si to vyžaduje obetovať čas, premôcť sa. Vyrobili si ADVENTNÉ POHÁRE, kde zbierali adventné štuplíky, za splnené úlohy. Postupne zistili, že až taká obeta to nebola, pretože posielali ďalej dobro, ktoré sa im vrátilo v podobe LÁSKY.

              3. Vyrobili 3D pozdravy kamarátom do BOHDÍKOVA. Spoločne ďakovali, tešili sa z Mikuláša, čítali, hrali sa, zdieľali vlastné pocity.

              4. Spoločne nacvičili program, ktorý predviedli počas VIANOČNÉHO VEČIERKU svojim rodičom, či blízkym. Pozvali si k tomu starších spolužiakov tretiakov, ktorí im boli veľkým VZOROM a OPOROU. Zistili, že ŠKOLA v období VIANOC kedysi a dnes sa až tak od seba nelíšia, ak vnímame duchovnú podstatu. Rodičia sa opäť postarali o chutné občerstvenie. Po programe si deti vylosovali koho OBDARUJÚ posledný deň v roku. Spoločne lapali, lúštili, tešili sa z objavovania.

              5. .....RODINA. Áno, to je to čaro, čo vykúzli VIANOCE. Rodičia, najbližší, kamaráti. SPOLOČENSTVO, kde jeden druhého vnímame, staráme sa, delíme sa, pomáhame si, navzájom si doprajeme. Objatie, úsmev, či láskavé slovo robí zázraky. Prváci zažívajú  radosť z prípravy. Ich SRDIEČKO je už pripravené na príchod BOŽEJ LÁSKY- JEŽIŠKA.

              (Mgr. Viera Habrmanová)

              ĎAKUJEME ❤️ 

          • Vianočné stretnutie žiakov 3. a 4. ročníka s rodičmi a blízkymi
            • Vianočné stretnutie žiakov 3. a 4. ročníka s rodičmi a blízkymi

            • „Sláva buď na nebesiach, sláva buď na nebesiach a pokoj na zemi!“....

              Od polovice novembra sa tretiaci a štvrtáci pripravovali na vianočné vystúpenie pre svojich rodičov a najbližších. Spoločne sme nacvičovali vianočné verše, koledy a veršovanú rozprávočku  O dvanástich mesiačikoch. Vyrobili sme aj potrebné kulisy, rekvizity a nachystali si kostýmy, hudbu a zvuky do rozprávky.

              Žiaci pripravili aj farebné pozvánku s vitrážovým vianočným motívom, ktorú doma odovzdali svojim blízkym.

              V deň vystúpenia – 13. decembra 2023 sme spoločne pripravili a vyzdobili triedu. Na chodbe čakalo malé pohostenie - koláčik a čaj. V úvode odznelo pár vianočných veršov, po ktorých sme rodičov vtiahli do rozprávky o Maruške, Holene, macoche a 12 mesiačikoch, ktorí sa zohrievali okolo ohníčka. Keď sa všetko skončilo víťazstvom dobra nad zlom, Lea, Maroško a Matej povedali pár vianočných prianí a všetci žiaci spolu zaspievali koledu Sláva buď na nebesiach.

              Po krátkom občerstvení sa všetci žiaci s rodičmi zabavili pri tvorbe vianočnej papierovej reťaze. Deti si s rodičmi rozdelili prácu a spolu vytvorili časti reťaze, ktorou sa deti v závere spojili a stretnutie ukončili spevom tradičnej vianočnej piesne Tichá noc.

              Ďakujem  rodičom, že prijali naše pozvanie ! A deťom za prípravu a predvedenie!

               

              Užite si krásne   a  pokojné   Vianoce -   v  zdraví  a  spolu  v  rodine  !

               

               

              Mgr. M. Krajčíková, tried.uč.

              (Ospravedlňte kvalitu fotiek z vystúpenia, sú vytvorené len z videí od rodičov.)

              Krátke videoukážky z vystúpenia...

          • Advent v škole – 2. týždeň (11. – 15. december)
            • Advent v škole – 2. týždeň (11. – 15. december)

            • Ďalší týždeň žijeme adventom, prípravou a prežívaním radosti z toho, čo príde.

              Počas 2. adventného týždňa sme si našli v školskom adventnom kalendári takéto prekvapenia:

               

              11.12. Vyrob vianočnú ozdobu, ozdob stromček

              12.12. Deň  bez  domácich  úloh

              13.12. Tradície Lucie

              14.12. Anjelik vďaky- napíš komu a za čo ďakuješ

              15.12. Vianočné pečenie

               

              Deti  tvorili, zdobili, tešili sa, pripomenuli si tradície našich predkov. Prišli nás poometať aj "malé Lucky" zo škôlky! Vo štvrtok sa deti zamýšľali nad tým, kto a ako im v živote pomáha, čo je vďačnosť, ako sa dá prejaviť...a v závere týždňa si po spoločnej pekárskej prácičke spolu pochutili na slaných vianočných koláčikoch. Ako rýchlo sa upiekli, tak rýchlo boli aj zjedené.

              Najväčšiu radosť prejavili žiaci v utorok! Dostali voľný čas.

              Štvrtáci vyrobili aj list svojim vzdialeným kamošom do družobnej školy v Bohdíkove. Veľký vianočný stromček ozdobili obrázkovými guľami a priložili aj „balíčky“ – odkazy, ktoré tvorili v skupinkách.

              V galérii si môžete pozrieť fotky.

               

              Mgr. M. Krajčíková, koordinátor RVĽK

          • Vianočná besiedka v druháckej triede
            • Vianočná besiedka v druháckej triede

            • Keď najkrajšie sviatky roka  zaklopú nám na dvere, spoločne Vás pozývame na stretnutie v druháckej triede. S radosťou sme s deťmi pre Vás pripravili krátky program, aby láska, pokoj a dobrota prišli bližšie k Vám.

              Toto  milé pozvanie prijali rodičia našich žiakov a zúčastnili sa na vianočnej besiedke. Žiaci si spolu s pani učiteľkou pripravili krátku scénku O dvanástich mesiačikoch, doplnili ju zimnou piesňou a malou scénkou o Snehuliakovi.

              Do našej besiedky sa zapojili rodičia  tým, že každý priniesol kúsok svojich Vianoc v podobe napečených dobrôt a prispeli nimi k nášmu skromnému občerstveniu. Všetci sme si na ňom dobre pochutili a následne sme sa mohli zapojiť do malých vianočných súťaží. Súťažiace deti sa rozdelili do družstiev a vyskúšali si, šúpanie mandariniek, triedenie vianočných gúľ  a balenie vianočných darčekov. Nakoniec si rodičia so svojimi deťmi mohli vyzdobiť pripravené medovníčky a potešiť sa z ich krásy, ale aj chuti.

              Všetkým rodičom, ale aj deťom sa chcem zo srdca poďakovať za ich účasť na našej vianočnej besiedke, ktorou sme si spríjemnili predvianočný čas a verím, že nás toto obdobie bude viac spájať v porozumení, láske a v pokoji.

               

              Mgr. Hatalová

          • Advent v škole – 1. týždeň  (1. – 8. december)
            • Advent v škole – 1. týždeň (1. – 8. december)

            • Advent, advent, štyri sviece, prvá z nich sa zatrbliece.

              Za ňou druhá, tretia zhorí, prinesieme stromček z hory.
              A keď štvrtá horí stíška, tešíme sa na Ježiška.

               

              Aj v škole žijeme adventom, prípravou a prežívaním radosti z toho, čo príde. Adventne sme si vyzdobili chodbu a triedy, počas prestávok sa všade rozliehajú krásne vianočné koledy.

              Už tradične si každé ráno otvárame balíčky v školskom adventnom kalendári. Sú v nich skryté nielen malé darčeky pre všetkých žiakov, ale hlavne spoločné aktivity a skutky, ktoré sú spojené s blížiacimi sa sviatkami a radosťou.

              Počas 1. adventného týždňa sme si v kalendári našli toto:

              1.12. Rozprávka o Ondrejovi; história adventu

              4.12. Sv. Barborka – rozprávkový príbeh, obrázok

              5.12. Mikulášska čižmička - výroba

              6.12. Mikulášske prekvapenie

              7.12. Stavanie spoločných snehuliakov

              8.12. Spolu sa pomodlite na svätej omši

              Niečo sme sa dozvedeli, spolu sme prežívali príbehy, spolu sme tvorili, kreslili, rozprávali sa, zabavili sme sa na snehu, ale sa aj stíšili a pomodlili v kostole.

              Pokračovať budeme ďalší adventný týždeň . :)

              V galérii si môžete pozrieť fotky. :)

               

              Mgr. M. Krajčíková, koordinátor RVĽK

          • Mikulášsky deň u druhákov
            • Mikulášsky deň u druhákov

            • Žiaci druhého ročníka sa dnes prebudili do bieleho Mikulášskeho rána. Po príchode do našej triedy sa deti nestačili diviť, že aj našu školu navštívil svätý Mikuláš. Každý si vo svojom vrecúšku, ktoré si deti vlastnoručne vymaľovali a prichystali pre Mikuláša našli nejakú tu dobrôtku pod jazýček. V Mikulášskom duchu prebiehalo vyučovaie, kde  pani učiteľka pripravila rôzne aktivity. Deti sa rozdelili do družstiev a medzi sebou súťažili. Na začiatku si rozvíjali slovnú zásobu pri vytváraní slov na vopred určené písmená M I K U L Á Š. Následne si hravou formou prostredníctvom interaktívnych cvičení rozvíjali matematickú gramotnosť, ako aj logické myslenie a pamäť skladaním Mikulášskeho puzzle.

              Na záver našu triedu navštívila p. Hotárová, ktorá nám ukázala, ale aj nás naučila vytvárať vlastné ikebany. Za jej ochotu a čas strávení s nami jej chcem v mene celej triedy poďakovať.

               

              Mgr. Hatalová

          • Spomienky na jeseň v škole
            • Spomienky na jeseň v škole

            • Žltá, hnedá, červená, bordová...farby, ktoré nám ponúka každý rok jesenná príroda. A veľa plodov! Od jabĺčok až po tekvice, ktoré sa lenivo rozvaľujú v záhradách. A aj množstvo jesenných lesných plodov, konárikov, tráv, kamienkov...

              Príroda nás inšpiruje aj k práci v škole, k tvorbe výtvarných prác, ale aj rôznych dekorácií a ozdôb. Tento rok sme si tiež skrášlili chodbu v škole jesennými  výkresmi, ale a aj dekoráciami, ktoré deti vytvorili doma. Tvorili sami alebo s pomocou svojich blízkych. Zemiakové zvieratká, tekvičkové myši, prírodný venček, leví šarkan, jesenný škriatok, šípkový svietnik a kúsok nádhernej prírodnej minidedinky mohli všetci v škole obdivovať celý november na výstavke v škole.

              Tento rok ich nebolo veľa, preto veľmi ĎAKUJEME  všetkým tvorivým deťom a ich rodičom!

              Mgr. M. Krajčíková

               

            • Československý projekt: ZÁLOŽKY SPÁJAJÚ ŠKOLY

            • Jednou z najdôležitejších gramotností, ktorú "Vzdelávanie 21.storočia" pokladá za nevyhnutnosť pre život v súčasnej dobe je ČITATEĽSKÁ GRAMOTNOSŤ.

              Nové obsahy a formy vyučovania vyplývajúce z kurikulárnej reformy nie sú pre našu školu  cudzie. Avšak projekt "Záložka spája školy" sa u detí v MŠ a ZŠ už stáva tradíciou. Je to jedna z mnohých projektových aktivít, ktorá podporuje čítanie ako také, a zároveň ho povyšuje na spojítko s okolitým svetom. Funkčné, obsahové, estetické, komunitné spojítko žiakov  z Nitrianskych Sučian a z Bohdíkova.

              Deti čítali, diskutovali, vyrábali, tvorili a obdarovávali. Spoločne zdieľali radosť z čítania a vzájomne sa motivovali.

              Spojila ich záložka, ktorá zdobí  rozčítané knihy. A možno, niektorá z nich zaseje zrniečko priateľstva, ktoré sa pridá k  ostatným dlhoročným  priateľstvám udržiavanými  občanmi z obidvoch  spomínaných obcí.

              (koordinátor projektu Mgr. Viera Habrmanová)

               

            • Prváci hostia starých rodičov

            • Hneď, ako sa naši najmladší žiaci zadaptovali v novom  školským prostredí, začali  si postupne pozývať do prváckej rodiny svojich starých rodičov.  Starkí im prečítali časť rozprávky, alebo príbehu, zaspomínali na svoje školské časy, zaspievali pieseň, alebo zavinšovali. Tak, ako to  bolo kedysi. V rámci Regionálnej výchovy sme zaznamenávali zastaralé slová, ktoré starí rodičia použili vo svojich prejavoch a uložili sme si  takéto skvosty  do POKLADNIČKY  VZÁCNYCH SLOV. Občas si ich vytiahneme a hráme hru na Pátračov a radcov, aby sme na ne nezabudli. Skúseným životom, našim ČITATEĽSKÝM  HOSŤOM ďakujeme za návštevu, ktorou nám  nielen spestrili vyučovanie, ale  hlavne ukázali  svoje veľké, obetavé, láskavé srdcia. 

              A veru nebolo všetkým stretnutiam koniec. Deti starých rodičov, prvácki rodičia niečo chutné "nakuchtili" a mohlo odštartovať veľkolepé STRETNUTIE, kde si prváčikovia zbierali štuplíky vedomostí a zručností. Niet divu, že zvládli všetky zadania úspešne, veď im pomáhali milovaní starkí, starké, babky, dedkovia i prababka. Niektorí merali cestu z rôznych kútov Slovenska, iní prekonávali zdravotné ťažkosti, len aby nemuseli odmietnuť pozvanie svojich vnúčat, pravnučat.   Spoločne hľadali, triedili, tvorili, uzlíkovali, šúpali, rozbíjali - nie poháre, ale orechy, či  zatĺkali- nie pravdu, no klince.... Prváčikovia im s nadšením spievali, tancovali, hrali rozprávku a na záver venovali veľké objatie. Veru, do našej triedy sa zmestilo nekonečne veľa úsmevov, láskavých slov, chvíľ porozumenia, i  zopár sĺz z dojatia. DOBRE NÁM SPOLU BOLO....

              (tr.uč. Mgr. Viera Habrmanová)

          • Čítame pre radosť - grantová výzva MŠVVaŠ SR
            • Čítame pre radosť - grantová výzva MŠVVaŠ SR

            • Pred mesiacom sme sa zpojili do grantovej výzvy Čítame pre radosť, ktorú vyhlásilo Ministerstvo školstva, vedy výskumu a športu. Cieľom výzvy je zriadiť a doplniť triedne knižnice. To, že sme pilotná škola Nového kurikula pridalo body nášmu projektu a z viac ako 2000 žiadostí o grant bola v rámci vybraných 200 škôl aj naša. Tentokrát je výzva smerovaná na prvý a druhý ročník. Naše triedy obohatia nové knihy rôznych žánrov a veríme, že budú prostriedkom k tomu, aby si naši malí čitatelia vypestovali lásku ku knihám a čítali nielen pre povinnosť, ale hlavne pre radosť.
               

          • Tretiacke a štvrtácke posedenie so starými rodičmi
            • Tretiacke a štvrtácke posedenie so starými rodičmi

            • Počas mesiaca október sme sa s deťmi častejšie rozprávali o starých rodičoch, o vzťahu k nim, o úcte a láske, vytvárali sme rodinné rodostromy, kreslili, vytvárali darčeky. Na hudobnej a regionálnej výchove sme spolu nacvičili krátke vystúpenie pre starých rodičov.

              Po jesenných prázdninách sme ich pozvali na malé posedenie do našej spoločnej triedy. Všetko sme nachystali, vyzdobili. Deti priniesli z domu aj malé občerstvenie a čajíky, aby sme mohli našu vzácnu návštevu pohostiť. Samozrejme, pohostenie potešilo aj deti J .

              V úvode stretnutia deti svojich starkých predstavili a potom im predviedli svoj prednes i spev. Niektorí starí rodičia priniesli deťom ukázať niečo zo svojho detstva – fotky, hračky, knižky, hry... Potom im deti ukázali prácu na interaktívnom TV, na ktorom si mohli starí rodičia vyskúšať lúštenie slov. Potom si dvojice spolu zahrali zábavnú hru „Poznáme sa?“ Farebnými kartičkami označovali pravdu-nepravdu viet, ktoré hovorila pani učiteľka. Zhodu sme zapisovali a na konci hry vyhodnotili dvojice. Niektorí sa poznali dobre, iní menej, niektorí sa aj poškriepili, ale všetci sme sa dobre zabavili. Deti potom odovzdali starkým svoje „vyznania“ o tom, čo radi s nimi robia, čo by si pre nich želali. V závere sa spolu potrápili krížovkou, do ktorej museli deti s pomocou starkých vpisovať staré nárečové slová, ktoré už veľa detí ani nepozná. Veru, bez starých rodičov by sa k tajničke ani nedostali. Tajničku tvorila veta, ktorá vyjadrila pocity oboch strán- žiakov aj ich starých rodičov: SME RADI, ŽE VÁS MÁME!

              Ďakujeme všetkým za návštevu! Radosť bola obojstranná!

               

              Mgr. Monika Krajčíková

          • ,,Deň materských škôl"
            • ,,Deň materských škôl"

            • Naši predškoláci v Deň materských škôl“ navštívili susednú materskú školu v Nitrici. Vo vytvorených aktivitách v zmiešaných skupinách  nitrických a sučianských detí sa učili k vzájomnej spolupráci, tolerancii a akceptácií jeden druhého. Vytvorenou dobrou klímou v triede nadviazali nové priateľstvá a zažili nové prostredie a atmosféru inej škôlky. Naše prvé stretnutie nám otvorilo možnosti k spolupráci a realizácií spoločných vzdelávacích aktivít a výletov v rámci pobytu detí v materskej škole. Tešíme sa na ďalšie stretnutie.

          • Posedenie pri čaji so starými rodičmi
            • Posedenie pri čaji so starými rodičmi

            • Jeseň je čas, keď sa príroda spomalí, je to čas na zamyslenie sa nad životom, ale aj spomienkou na našich najbližších. Preto sme sa aj my rozhodli stretnúť a zároveň potešiť našich starých rodičov. Pripravili sme si krátky program, v ktorom deti vytvorili  báseň o svojich starkých. Po prednesení básní mali starí rodičia za úlohu sa nájsť v jednej z nich. To sa im aj podarilo. Atmosféru sme si spríjemnili spoločným spievaním ľudových piesní, vychutnávaním si bylinkového čaju a dobrôt, ktoré priniesli ich starí rodičia. Na záver deti so svojimi starkými vytvárali spoločný darček na pamiatku a spomienku, že vnúčatá si svojich starých rodičov vážia a nosia ich vo svojich srdiečkach.

              V mene všetkých detí chcem poďakovať, že starí rodičia prijali naše pozvanie.

               

              Mgr. Juliána Hatalová

          • „Mladá návšteva“  v zariadení pre seniorov
            • „Mladá návšteva“ v zariadení pre seniorov

            • „Keď sme roličku orali, volky nám išli pomaly...“ aj slová tejto ľudovej piesne si mohli z úst našich školákov vypočuť seniori, ktorí trávia svoju starobu v susedstve našej školy.

              Deti pod vedením pani učiteliek nacvičili krátke vystúpenie pre potešenie našich „starších susedov“. Úvod našej návštevy patril prváčikom, ktorí spolu veselo zaspievali i zatancovali. Potom sa seniorom pásmom veršov a piesní prihovorili ostatní žiaci 2. až 4. ročníka. Krásne rýmy o jeseni, prírode i kuchárskom umení starej mamy pretkali spevom ľudových piesní a doplnili obrázkami.

              V závere našej návštevy deti odovzdali starším občanom malé darčeky, ktoré vyrobili v škole s pani učiteľkami a pani vychovávateľkou v školskom klube. Popriali sme im hlavne zdravie, aby si mohli svoje odpočinkové dni užívať v pokoji. Všetkým deťom sa ušlo aj sladké poďakovanie. 

               

              (Mgr. M. Krajčíková)

          • Farebná jeseň v MŠ
            • Farebná jeseň v MŠ

            •  Farbičky moje ako kvet,skrytý je vo vás celý svet: v modrej je obloha, v zelenej tráva,v žltej je slniečko,v kávovej káva,v červenej divý mak, v bielej je snehuliak a v čiernej tma.                                      (Mária Ďuríčková)

              Farebná jeseň začala v našej škôlke bielym týždňom. Ten nám priniesol pavúčiky, Svetový deň mlieka v školách, umývanie zúbkov, s deťmi sme si vyrobili a aj ochutnali syrovú nátierku, mliečny koktejl a domáci jogurt. Nezabudli sme ani na zvieratá, ktoré nám dávajú mlieko. A začalo miešanie farieb...

              V modrom týždni sme si zašportovali vonku aj vnútri, trénovali klenbu chodidla a hravým spôsobom sme si pripomínali starostlivosť o zdravie. 

              Pokračovali sme zážitkovým zeleným týždňom, ten preveril naše zmysly a novinkou pre nás bolo pestovanie a neskôr aj ochutnávanie mikrozeleninky. Mikrozelenina, tiež mikrobylinky či v zahraničí microgreens, predstavuje mladé výhonky zeleniny alebo aj niektorých druhov byliniek a kvetov. U nás to bola reďkovka, hrášok a kaleráb. 

              Červený týždeň patril ovociu, jeho druhom, významu, dôležitosti a nezabudli sme ani na jeho chuť a vôňu. Deň jablka ako symbol zdravého života sme si pripomenuli pečením koláča, prípravou ovocného šalátu a zdravých smoothie štiav.

              A nakoniec, v žltom týždni sme mali aktivity spojené s jesenným počasím, geometrickými tvarmi, ale boli plné aj príbehov, hier, tvorenia, spoznávania a na záver aj návštevy starých rodičov u nás v škôlke. 

              V závere chceme poďakovať všetkým aktívnym rodičom, ktorí nám zabezpečili vitamíny na ochutnávanie, vyzdobené tekvičky na schody, ale tiež postavičky z gaštanov na doladenie jesennej atmosféry v šatni. Jeseň už vymaľovala aj našu prírodu, vidíme to na každodenných vychádzkach, kde pozorujeme jej premeny. A budeme sa tešiť na ďalšie zážitky, ktoré nám ešte prinesie. 

          • ,,Recepty starých mám"
            • ,,Recepty starých mám"

            • Život v rodine so starými rodičmi je najväčším šťastím pre každé dieťa. Na chvíle strávené so starými rodičmi plné lásky sa nikdy nezabúda a aj vďaka ním sme sa stali autormi novej školskej knihy receptov ,,Recepty starých mám“. Deti navštívili svoju starú mamu a zapísali si jej najobľúbenejší recept kresbou alebo vystrihnutím a nalepením vhodných ingrediencií z letákov. Kniha bude súčasťou našej ,,Knihobúdky“ a inšpiráciou pre ďalšie kuchtenie v domácom, ale aj školskom prostredí.

              Ďakujeme za spoluprácu naši najdrahší.

              Popoludnie so starými rodičmi.

              Babka s dedkom sú dôležitou istotou v živote detí. Môžu si vďaka nim osvojiť nové zručnosti, môžu sa zoznámiť s dávnymi remeslami, spoznať hodnoty predkov, či napríklad zvyky počas sviatkov. Naše popoludnie bolo hlavne o spoločnom strávení času a snáď aj o tých remeslách trošičku. Našich starkých sme za lásku a starostlivosť odmenili malým darčekom, na ktorom pracovali aj samotní škôlkari. Ďakujeme za hojnú účasť, úžasné batôžkové dobroty a krásne strávený čas. 

    • Kontakty

      • Základná škola s materskou školou Fraňa Madvu Nitrianske Sučany 352
      • +421 917 750 015
      • Nitrianske Sučany 352 97221 Nitrianske Sučany Slovakia
      • IČO: 42020131
      • DIČ: 2022300148
      • Telefón MŠ: 0917 750 120
      • Telefón ŠJ: 0910 890 190
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje