• Novinky

            • Svetový deň mlieka

            • Pri príležitosti Svetového dňa mlieka v školách sa aj naši najmenší škôlkari vybrali mliečnou cestou. Po spoločnom čítaní príbehu "O Matúšovi a mlieku" našli tento odkaz:

              Mliečko, mliečko, to je veda,

              bez neho sa vyrásť nedá.

              Bez neho vraj budem malý,

              nebudem mať žiadne svaly.

              Nebudem mať zuby zdravé,

              ani pevné kosti práve.

              Za spoluprácu pri realizácii tejto aktivity ďakujeme všetkým rodičom a vedúcej školskej jedálne R. Fodorovej.

               

               

              Trieda Včielok oslávila Svetový deň mlieka zapojením sa do projektu ,,Adoptuj si kravičku". Cieľom projektu je vypestovať u detí pozitívny vzťah ku zvieratám a vypestovať správne stravovacie návyky, ukázať deťom, ale aj ich rodičom, že základom pre mliečne výrobky je mlieko od živých kravičiek, o ktoré sa musia slovenskí poľnohospodári dobre starať.

              Kravičku sme si adoptovali z obce Koš a pomenovali sme ju Mahuliena. Plnením zábavných úloh a súťaží z projektu sa nám hádam podarí aj niečo vyhrať. Tak nám držte palce.

              Na desiatu nechýbala jogurtová maškrta, pripravovaná podľa matematického receptu. 

            • Európsky týždeň mobility

            • Ďakujem všetkým deťom, ktoré sa snaživo zapojili do našej školskej kampane, ktorou sme sa pripojili k európskej výzve. Všetci sa naďalej snažme prispieť svojou kvapkou k lepšiemu a zdravšiemu životnému prostrediu. 

              ,,Buďme zdraví, cestujme ekologicky" 

              Aj naši najmenší sa pridali k Európskemu týždňu mobility

            • Didaktické hry v prírode

            • V jednom z posledných, teplých, septembrových dní sme sa vybrali do prírody. Deti po ceste lesom fučali, frfľali...Boli stále smädné a neuveriteľne hladné :), ale nakoniec všetci prežili  :)   :)   :)   a užili si krásny deň na Háji. Zabehali si, zasúťažili v ťahaní lana, či hádzaní granátu do terča. Spokojné, oddýchnuté a plné zážitkov sa vrátili do školy.

            • Výstava Štetcom/Nožom/Ohňom – návšteva galérie Ambroze

            • Naši žiaci dostali možnosť zúčastniť sa v pondelok 13. 9. 2021 výstavy v galérii Ambroze, ktorá sídli priamo v Nitrianskych Sučanoch. Pozvala nás tam pani výtvarníčka Mária Fulková, jedna z piatich autoriek krásnych dekoračných aj úžitkových predmetov.

              Pripravila pre deti aj občerstvenie a príjemnú atmosféru vonku i v priestoroch galérie.

              Postupne si žiaci 1. – 4. ročníka vypočuli výklad o postupe tvorby dekorácií na porceláne a  popozerali si ukážky diel. Niektorým sa najviac páčili vyzdobené šálky, iným zas vytvorené zaujímavé obrazy.

              Ďakujeme pani Fulkovej a prajeme veľa fantázie a tvorivých chvíľ. Radi zas prídeme „na stretnutie s umením“.

               

              (Mgr. M. Krajčíková)

            • Medzinárodný deň čokolády

            • Ani tento rok sme v našej škôlke nezabudli na medzinárodný deň čokolády. Pokusom sme skúmali rozdiely v čase topenia horkej a mliečnej čokolády. V diskusii sme si vysvetlili, že čokoláda v malom množstve má priaznivý vplyv na naše zdravie. Po malej ochutnávke sme nadobudnutú energiu vybili v tanci ,, Čokoláda".

            • September 2021

            • Čas uteká strašne rýchlo. Ani sme sa nenazdali a už máme za sebou skoro pol septembra. A to sme už stihli privítať nový školský rok 2021/2022 slávnostnou svätou omšou a potom na školskom dvore za prítomnosti rodičov, pána farára a pána starostu. Deň po otvorení brán školy nás navštívili členky Červeného kríža a priniesli nám darčeky, za ktoré veľmi pekne ďakujeme.

          • Svetový deň prvej pomoci
            • Svetový deň prvej pomoci

            • Každý z nás má potenciál naučiť sa poskytovať prvú pomoc. V modelových situáciách sa deti v materskej škole učili privolať prvú pomoc a ošetriť zranenú časť tela s využitím zdravotných pomôcok.

            • Týždeň na bicykli, kolobežke, alebo peši

            • Od 16. do 22. septembra 2021 sa organizuje Európsky týždeň mobility a vyvrcholí Dňom bez áut. Hlavným sloganom kampane je heslo „Buďme zdraví, cestujme ekologicky“. Aj naša škola sa zapojí od 13.9. - 20.9. a budeme sa do školy snažiť :) chodiť na bicykli, kolobežke, korčuliach či peši. LEN NIE AUTOM :) 

               

              Pravidelná fyzická aktivita je spojená s okamžitým aj dlhodobým prínosom pre zdravie detí (psychická pohoda, lepšia kontrola hmotnosti a menšia pravdepodobnosť vzniku nadváhy, nižší tlak, zlepšená srdcovo-cievna činnosť a činnosť dýchacieho aparátu). Problémom súčasnosti sa však stáva klesajúca fyzická aktivita, ktorú nahrádza čas strávený v spoločnosti televízora, DVD, alebo počítača.S vytváraním správnych a trvalých pohybových návykov treba začať v útlom detstve, a využiť pritom prirodzenú potrebu fyzickej aktivity detí. Nedostatočný pohyb v detskom veku sa nedá nahradiť hodinami strávenými v posilňovni v dospelosti. Aby bolo dieťa schopné v dospelosti cvičiť, je dôležité, aby sa venovalo rôznym druhom fyzickej aktivity už v detstve. Niektoré svalové skupiny sa totiž musia „aktivovať“ na neskoršie použitie.

              Odborníci preto odporúčajú, aby deti strávili miernou fyzickou aktivitou najmenej 30 minút tri- alebo viackrát týždenne a intenzívnou fyzickou aktivitou najmenej 20 minút dva- alebo viackrát týždenne. Metabolizmus detí je ideálne prispôsobený na absolvovanie krátkych intenzívnych cvičení, po ktorých nasleduje mierna fyzická aktivita alebo oddych.

          • Rozlúčka s predškolákmi
            • Rozlúčka s predškolákmi

            • Dovidenia milá škôlka, my už nie sme malí.

              Preč sú chvíle, keď sme všetci poobede spali.

              Nesmiete sa na nás hnevať, nás už čaká škola.

              Utekajme, veď nás leto volá !

              .......pod tento odkaz sa podpísali všetci, ktorí tento rok opúšťajú materskú školu. Prišli ako maličkí pred tromi, štyrmi rokmi. Dnes odchádzajú veselí, šikovní predškoláci, ktorí v septembri zasadnú do školských lavíc.

              Posledný raz na ,,Rozlúčkovej slávnosti “ vystúpili pred rodičmi a mladšími kamarátmi ako škôlkari. Dievčatá  a chlapci predniesli krásne básne, zaspievali piesne, nechýbal ani ,,Sľub predškoláka “ 

              Po programe nasledovalo odovzdanie darčekov, ktoré predškolákom budú pripomínať čas strávený v materskej škole. Želáme Vám kamaráti veľa úspechov !!!!

            • Koniec školského roka

            • Milé detičky, rodičia a všetci priatelia našej školy. Prajeme Vám krásne prázdniny, bohaté na nádherné zážitky a veselý úsmev na tvárach, s ktorým sa v septembri opäť stretneme. To Vám zo srdca praje kolektív základnej a materskej školy.

            • Slávnostné ukončenie školského roka

            • Dnes sme v našej školičke slávnostne ukončili školský rok 2020/2021. Začali sme svätou omšou v našom kostole. Poďakovali sme pánovi farárovi za jeho trpezlivosť a povzbudivé slová. Potom sme sa presunuli na školský dvor, kde sme vyhodnotili zbery, súťaže a ocenili šikovných žiakov. Deti z materskej aj základnej školy si pripravili krátky program, ktorým sa predškoláci rozlúčili so škôlkou a naši štvrtáci so školou. Potom sme sa presunuli do tried, kde deťom rozdali triedne pani učiteľky vysvedčenia. Školský rok dnes zazvonil naposledy a vyprevadil deti na prázdniny. Krásne leto všetkým.

            • Školáci spolu v prírode! – júnové didaktické hry 29.6.2021

            • Pred slávnostným ukončením školského roka sme si všetci dopriali spoločne strávený deň v prírode. V horúcom dni sme ocenili  tiene stromov a chladnú vodu v studničke.

              Hry s kartami, „gumičkovanie“ náramkov, pozorovanie malých vtáčikov,  naháňačky, vybíjaná, chytanie motýľov, skúmanie vodných živočíchov, hľadanie liečivých rastlín, skákanie cez gumu, stavanie bunkra, súťaže v behu...ale aj veselé rozhovory a smiech.

              To bol náš „prírodný“ deň v lese nad dedinkou.

            • Vyhodnotenie zberov za školský rok 2020/2021

            • Zber papiera: spolu 4000kg ( MŠ 650kg, ZŠ 3350kg)

               

              ZŠ                                                                                                           MŠ

              1. Miklášová Emka              434kg                                                  1.  Andrášek Oliver               267kg
              2. Fodor Jakub                      262kg                                                2. Macková Lea                     174kg   
              3. Vajda Michal                     210kg                                                 3. Flak Martin                        136kg   
              4. Fodor Patrik                      200kg

               

               

              Zber šípok: spolu 57kg

              1. Pánis Tomáš                      18,9kg
              2. Zajac Jakub                        15kg
              3. Miklaš Tomáš                   11kg

               

              Zber sušenej pomarančovej kôry: spolu 26kg

              1. Pánis Tomáš                      9kg
              2. Fodor Martin                    3,8kg
              3. Argyusová Laura             3,45kg

               

               

            • Medzinárodný deň detí 2021

            • Noooooo :) Aj tento rok sme pre deti pripravili akciu k MDD - Hľadanie pokladu. Poklad sme udatne hľadali a neuveríte, ale aj našli :) :) :) Na ceste za pokladom deti zažili kopec zábavy pri plnení skautských úloh. Museli prejsť laserovou prekážkovou cestou a zahrali si napríklad hru Slepá karavána. Tá bola mimoriadne náročná, lebo mali nielen zaviazané oči....ale približne na 4 minúty museli zavrieť aj ústa :) V Trstenci sme sa zabavili, poopekali a spokojní s ulúpeným :) pokladom sme sa cez Briežky teperili :) naspäť do školy. Deti zistili, že práve odtiaľ vidieť Nitrianske Sučany a nie Bratislavu :) :) :) Asi ich treba brať častejšie do našej nádhernej prírody, lebo máme veľké šťastie a naša dedinka sa nachádza priamo v jej lone.

              PS: Pánovi starostovi ďakujeme za super mňamku Kinder bueno a ,mimochodom, túto maškrtu majú radi aj pani učiteľky :)

          • Deň detí v MŠ
            • Deň detí v MŠ

            • Deti sú naša budúcnosť, naša nádej..... Ich úprimnosť nás dojíma, ich úspech nás teší, ich radosť je aj našou radosťou. Preto sme Deň detí urobili výnimočný. Čakal ich deň plný zábavy. Svoje sily zmerali v rôznych zábavných  aktivitách a súťažiach. K dobrej nálade hrala hudba a ešte veselšiu atmosféru prinieslo divadlo NaTraky s rozprávkou ,,Rozprávkový vláčik" . Dostatočne unavení, ale vysmiati sme ukončili vydarené a veselé dopoludnie. Deti dostali za svoje výkony zdravé prekvapenie a od pána starostu aj sladkú maškrtu.

              Prajeme všetkým našim deťom, aby každý deň v ich živote bol taký veselý a šťastný ako tento dnešný!

              Divadlo NAtraKY

          • Deň matiek – 9. máj 2021- Naše darčeky zo srdca!
            • Deň matiek – 9. máj 2021- Naše darčeky zo srdca!

            • Mama je osobou, ktorá môže nahradiť všetkých ostatných,

              no ju nemôže nahradiť nik.

              Najčistejšia ľudská láska je tá materinská.

              Láska, ktorá sa obetuje, ktorá sa dáva a nepočíta...

              Nikdy ju nebudeme vedieť  dostatočne odplatiť naspäť.

               

              Prváčikovia vyrobili pre mamičky krásne kvetinové pozdravy. Už dokázali do srdiečok  vlastnoručne napísať svoje poďakovanie, aj krásne slová Ľúbim Ťa!

              Spoločné prvácke veršované vyznanie mamičkám sme osviežili tradičnými tanečnými pesničkami. Hoci deti hovorili a spievali cez rúška, zvládli to dobre a veľmi sa tešili na  nakrúcanie videí pre mamičky a babičky.

              Druháci pre svoje mamičky vyrobili krásne kvetinové obrazy.

              Svojim mamičkám venovali  druháci krásnu ľudovú pieseň. Okrem toho si nachystali aj dramatizáciu veršovanej rozprávky o nepodarených kozliatkach. Aj deťom sa  stáva, že svoju mamičku neposlúchajú. Ale svoje maminy ľúbia nadovšetko!

              ‚,Hallelujah pre mamičky " venujú ich  detičky z 3. a 4. ročníka....

              Príprava darčekov pre mamičky v ŠKD

            • Apríl mesiac lesov 2021

            • Les je lesný ekosystém, ktorý tvorí lesný pozemok s lesným porastom a faktormi jeho vzdušného prostredia, rastlinné druhy, živočíšne druhy a pôda s jej vodným a vzdušným režimom. Apríl je venovaný lesom a my v našej škole si ho každoročne pripomíname v spolupráci s našim pánom lesníkom Ing. Pavlom Caňom ml. Aj tentokrát nás zabavil hrami o lese, vysvetlil prečo je dôležitý les a ako ho lesníci chránia a starajú sa oň. Zodpovedal na otázky detí a možno aj rodičov.Ďakujeme a LESU ZDAR :) 

              Ako rýchlo rastú stromy? Koľko môže vyrásť do výšky Buk lesný?

              Z malého semienka sa za 5 rokov stane malý stromček, ktorý keď vypestujú lesníci v lesnej škôlke, sa volá sadenica. Vo veku 30 rokov majú bežne stromy výšku aj 10 metrov a sú hrubé  10 cm. Keď majú 70 rokov dosahujú výšku 20- 25 metrov a hrúbku približne 30cm. Dozreté stromy spomaľujú svoj rast a vo veku 100-150 rokov majú výšku 30-35 metrov a hrúbku 40 až 70cm. Buk lesný vyrastie do výšky 30 – 40m , no rekordný buk dosiahol výšku dokonca 58m.

              Koľko stromov zasadíte? Budú sa po ťažbe vysádzať nové stromčeky?

              Kedysi sa vykonávala ťažba jednorázová a sústredená na väčšej ploche. Pri takejto ťažbe, sa takmer každá rúbaň musela zalesňovať. V dnešnej dobe sa používajú citlivejšie zásahy tzv. clonné ruby, pri ktorých sa postupným vyberaním jednotlivých stromov obnoví les sám a prirodzene. Samozrejme nie vždy sa to podarí a je potrebná aj umelá obnova stromčekmi vypestovanými v lesnej škôlke. Doposiaľ sme v našom urbáre nesadili takmer nič, no tento rok kvôli zlému stanovišťu a veľkému počtu zveri musíme časť lesa oplotiť a aj vysadiť. Plánujeme vysadiť približne 6000 stromčekov.

              Aké stromy poznáme?

              V našom lese rastie hlavne dub zimný, dub letný a buk lesný. Vo veľkom počte ale nájdeme aj hrab obyčajný, javor horský, jaseň štíhly, brezu previsnutú, borovicu lesnú, borovicu čiernu a smrekovec opadavý. V menšom počte u nás nájdeme aj smrek obyčajný, jedľu bielu, tis obyčajný, brest horský, jelšu lepkavú, vŕby a topole.

              Prečo sa v lese rúbu stromy? Čo by sa stalo keby sa v lese nerúbe 2 roky?

              Keď sa mladé lesné porasty pravidelne neprerieďujú , dochádza k ich preštíhleniu. Tým, že sa ťahajú za slnkom rastú do výšky, ale ich kmienok je veľmi tenký a korunka stromu a koreň sú veľmi malé. Ak by ich lesník nerúbal , neprerieďoval pri silnejšom vetre by sa mohli polámať. Samozrejme aj využitie dreva pre potreby nás všetkých, ovplyvňuje zásahy v hospodárskom lese. Keby sa v lese nerúbe 2 roky samotný les by to nijako neovplyvnilo, ale ak by sa v lese dlhšie nezasahovalo dochádzalo by v niektorých častiach k značným katastrofám. Ale dajme si ruku na srdce a položme si otázku? Vedeli by sme my prežiť 2 roky bez dreva a výrobkov z dreva?

              Ako sa lesníci snažia chrániť prírodu?

              Lesník už od nepamäti chráni les! V ďalekej histórií keď dochádzalo k značnému odlesňovaniu bol lesník ten, ktorý stanovil prvé pravidlá na ochranu lesa, zalesňovanie a pravidlá ťažby. Lesníci boli prvý, čo zakladali národne parky a rezervácie. Lesník dozerá na to aby sa z lesa odobralo len toľko dreva, koľko prirastie a aby ho bolo v lese vždy dostatok pre nás všetkých. Dohliada na to, aby sa v lese pracovalo čo najšetrnejšie , aby bol les stále domov pre všetky zvieratká, vtáky, rastlinky a aj nás ľudí. Ing.

              Pavol Caňo ml.

               

              V závere je krásna a poučná prezentácia nášho pána lesníka, na ktorú si môžete kliknúť a dozvedieť sa o čom sme sa rozprávali.

              Do spoločného maxi plagátu k mesiacu lesov prispeli aj prváci. Svoju lásku k lesom vyjadrili vymaľovanými srdiečkami, v ktorých hniezdili a poskakovali rôzne vtáčiky. Tie nám svojím spevom spríjemňujú dni aj mimo lesa.

              Namaľovali aj zástupcov listnatých a ihličnatých stromov usadených v trávičke. Do svojich kúskov lesa potom polepili lesné zvieratká. Krásne koláže sme vystavili na nástenke.

              Lesy sú plné života, krás, bohatstva a pokoja.


              APRIl MESIAC LESOV

            • Hmyz očami najmenších

            • V týždennom projekte deti objavili neuveriteľný svet hmyzu. V hrových aktivitách zistili, čím sa živí hmyz, spoznali jeho prirodzené prostredie a jeho vzhľad.

    • Kontakty

      • Základná škola s materskou školou Fraňa Madvu Nitrianske Sučany 352
      • +421 917 750 015
      • Nitrianske Sučany 352 97221 Nitrianske Sučany Slovakia
      • IČO: 42020131
      • DIČ: 2022300148
      • Telefón MŠ: 0917 750 120
      • Telefón ŠJ: 0910 890 190
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje