• Novinky

          • Prázdninová škôlka
            • Prázdninová škôlka

            • Prišlo leto a s ním aj školácke prázdniny a čas dovoleniek. My sme si počas júla v škôlke tiež užívali teplé slnečné lúče a rôzne hry  a keďže v lete niektorí ľudia chodia na dovolenku aj stanovať, vyskúšali sme si to na malú chvíľu aj my. Požičali sme si stan, skontrolovali na internete počasie, pozreli si videonávod na postavenie stanu, aby deti vedeli, čo majú kam dať, čo podať, kedy ísť nabok a stan sa nám, samozrejme, podarilo postaviť.

              Deti zažili, aké je je to byť v stane, ako tam môže byť teplo, skúsili si spacáky a tiež si vonku trošku zacvičili s jednou malou gymnastkou. Teraz už všetkých čaká naozaj len oddych a pár voľných dní, kedy naberieme silu do nového školského roka. Všetkým škôlkarom, školákom, ich súrodencom, rodičom aj učiteľkám prajeme ešte nádherné slnečné leto.

          • 50. výročie školy – polstoročie rozvoja, zmien a výziev
            • 50. výročie školy – polstoročie rozvoja, zmien a výziev

            • V roku 1973 sa otvorili brány novej školy, ktorá bola v poradí treťou budovou školy v Nitrianskych Sučanoch. Päť tried a chodby školy boli priestranné. V suteréne bola telocvičná miestnosť a zboku školy učiteľský byt, ktorý bol neskôr prerobený na školskú výdajňu stravy. Priestory školy až do vybudovania kultúrneho domu slúžili na spoločensko-kultúrne podujatia obce. Základná škola je od 1. januára 2007 spojená s materskou školou, má právnu subjektivitu pod oficiálnym názvom Základná škola s materskou školou Fraňa Madvu Nitrianske Sučany. Svoj čestný názov získala po významnom liečiteľovi zo začiatku 19. storočia, ktorý v Nitrianskych Sučanoch strávil posledné roky svojho života a je pochovaný na miestnom cintoríne. Základná škola prešla mnohými zmenami, a tou poslednou je zapojenie sa do pilotného zavádzania nového kurikula - zmena zameraná najmä na prepájanie vedomostí so životom. A to sa našim prvákom "pilotom" darí pod vedením pani učiteľky Vierky Habrmanovej na výbornú. 

              Prípravy na oslavy výročia, ktoré začali v septembri 2023. Rozdeľovanie úloh, nácviky, nekonečné skúšanie a dolaďovanie dali zabrať všetkým, deťom aj dospelým. Deti nacvičovali popri tom, ako naberali vedomosti a pani učiteľky zase popri vyučovaní a prípravách nového školského vzdelávacieho programu. Po niekoľkých mesiacoch príprav všetko vyvrcholilo galaprogramom, ktorý sa konal v kinosále kultúrneho domu 4. mája 2024. Deti materskej školy a žiaci základnej školy pod vedením pani učiteliek podali výkony hodné divadelných dosiek. Pre väčšinou účinkujúcich to bola prvá skúsenosť s veľkým pódiom, keďže naposledy sa kultúrny program pod záštitou školy konal v roku 2019. Slávnostný program, v ktorom sme mohli vidieť iskry a pionierov z dávnej histórie, dištančné vyučovanie z pred pár rokov, ale aj situácie zo súčasných žiackych životov zostavila Mgr. Monika Krajčíková. Živú hudbu, ktorá bola súčasťou celého programu zabezpečila pani riaditeľka Mgr. Terézia Kovalíčeková, ktorá bola našim hnacím motorom od prvého dňa príprav. Vďaka patrí aj všetkým ostatným zamestnankyniam, ktoré boli neodmysliteľnou súčasťou príprav a slávnostného dňa.

              Naše pozvanie prijali aj priatelia zo ZŠ s MŠ Bohdíkov, s ktorými sme strávili pekné chvíle aj nasledujúci deň na potulkách Sučanmi. S pomocou rodičov a sponzorov sme dokázali zorganizovať aj slávnostné posedenie pre súčasných a bývalých zamestnancov základnej a materskej školy, a tak im preukázať úctu a poďakovanie za ich prácu a službu v školstve v Nitrianskych Sučanoch.

              Súčasťou výročia bola aj otvorená škola – teda prehliadka školy vyzdobenej prácami detí a žiakov od prízemia až po horné poschodie.

              Vystúpenie na programe a vystavené práce našich detí sú dôkazom talentu a motivácie k prekonávaniu vlastných limitov. A to je aj náš každodenný cieľ – privádzať deti na cestu spoznávania seba, svojho okolia a sveta, v ktorom žijú, aby boli schopné kriticky myslieť a naučili sa robiť správne rozhodnutia.

              V. Marcinková

          • Zbohom škola, vitaj leto...
            • Zbohom škola, vitaj leto...

            •  

              Štvrtok sme začali slávnostnou sv. omšou v našom kostole.V piatok sme sa tradične stretli na školskom dvore, kde si deti zo štvrtého ročníka pripravili krátky program, ktorým sa rozlúčili so školou. Potom sme sa presunuli do tried, kde deťom rozdali triedne pani učiteľky vysvedčenia.

              Milí žiaci, dovoľte nám zaželať Vám krásny prázdninový čas, veľa slnka a bezstarostného oddychu. Krásne leto plné zážitkov .

          • Ocenenie najlepších žiakov starostom obce   (súťaže, zbery)
            • Ocenenie najlepších žiakov starostom obce (súťaže, zbery)

            • Prišiel mesiac jún a prvé letné dni dávajú všetkým na známosť že sa blížia vytúžené prázdniny. Ale predtým ako sa deti začnú tešiť z prázdninových radovánok  je tu ešte pekný dôvod poďakovať sa najlepším žiakom(Oliver Andrášek, Simona Pipíšková, Sofia Vetráková, Lea Macková, Denisa Macková, Tomáš Miklaš), ktorí dosiahli v školskom roku  vynikajúce výsledky vo výchovno-vzdelávacom procese.Vo štvrtok 27. júna sa slávnostná sieň obecného úradu zaplnila žiakmi našej školy, ktorým sa prihovoril pán starosta PhDr. Pavol Caňo. Pri tejto príležitosti im odovzdal pekné darčeky ako odmenu za ich snahu v školských laviciach za posledných 10 mesiacov. Poďakoval sa im za výborné školské výsledky a poprial im krásne prázdniny, veľa zdravia a úspechov v škole. Na záver nechýbalo pozvanie na prehliadku obecného úradu. Pre všetkých to bolo príjemné a motivujúce stretnutie, na ktoré budú určite dlho spomínať.

              V tento deň sme si spomenuli aj na súťaže do ktorých sa naše deti zapojili v priebehu školského roka. Jednou z nich bola aj matematická súťaž KLOKAN. Najúspešnejšími riešiteľmi sa stali : 1. roč. Naďka Bartíková, 2. roč. Sofinka Vetráková, 3. roč. Natálka Šmýkalová, 4. roč. Miško Vajda. Ocenenie za najlepšieho celoškolského riešiteľa dostal Oliverko Andrášek. 

              Veľké úsilie vynaložili aj naši aktívny "zberači" , ktorí zbierali šípky, pomarančové šupy a papier. 

              Diplom za fair play si odniesli aj naši "vybikári " pod vedením p. uč. Vierky Habrmanovej.

          • Štvrtácka rozlúčka so školou...
            • Štvrtácka rozlúčka so školou...

            • Ani sme sa nenazdali  a z prvákov štvrtáci sa stali.

              Svoje ďalšie školské kroky budú v septembri smerovať do iných škôl v okolí. Už celý tento školský rok spomínali, že sa tešia na záverečnú prespávačku v škole. A ten deň prišiel v posledný školský týždeň. Pozvali sme na rozlúčku aj rodinky žiakov a pani učiteľky.

              Všetko sa rozbehlo založením ohňa, rozložením bohatého pohostenia, ktoré priniesli z rodín deti. Ochotný ocko-sponzor zabezpečil aj špekačky, slaninku, chlebík, nápoje...no, bola to dobrá párty! Pripravili sme aj krátke veselé spevácko-tanečné vystúpenie, po ktorom sme sa dobre nasmiali pri zábavnom pexese. Smiešne fotky doplnené rýmovačkami o každom štvrtákovi si deti zobrali na pamiatku domov. Potom sme sa dobre pohostili, zahrali, ponaháňali, porozprávali...nechýbal ani futbalový zápas „MLADÍ – STARÍ“, ako ho nazvali chalani.  Mamy a staré mamy povzbudzovali a oplatilo sa! Vyhrali mladí!  

              Po rozlúčke s rodičmi sme si nachystali v telocvični „postieľky“, vybrali baterky a odpálili „temnú“ schovávačku v škole. Niektorí sa skryli parádne a dali hľadajúcim zabrať. Nakoniec sme sa všetci stretli pri večernom „kine“ . Po vyriešení „ťukajúceho potrubného strašidielka“ sa v jemnom svetle baterky a tichej hudbe konečne podarilo všetkým zaspať. Ráno sme sa spolu napapkali, všetko upratali...a tešili sa na večer do svojich postelí.

              Spomienky zostanú... nezabudneme, školička naša prvá!

              (M. Krajčíková)

      • Kontakty

        • Základná škola s materskou školou Fraňa Madvu Nitrianske Sučany 352
        • +421 917 750 015
        • Nitrianske Sučany 352
          97221 Nitrianske Sučany
          Slovakia
        • IČO: 42020131
        • DIČ: 2022300148
        • Telefón MŠ: 0917 750 120
        • Telefón ŠJ: 0910 890 190
    • Fotogaléria

        zatiaľ žiadne údaje