• Novinky: ZŠ

          •  Sučianska kvapka krvi
            • Sučianska kvapka krvi

            • 26. apríla do našej dedinky dorazila mobilná transfúzna stanica, ktorú zabezpečila naša miestna organizácia Slovenského červeného kríža. Táto organizácia zameriava svoje pôsobenie na charitatívnu, kultúrno-spoločenskú a výchovnú oblasť. Najväčšou aktivitou je samozrejme darcovstvo krvi.  V tento deň sme sa s deťmi základnej a materskej školy vybrali do kultúrneho domu pozrieť sa, ako takéto darovanie krvi vyzerá z blízka. Srdečne nás privítala predsedníčka organizácie Danka Navrátilová. Deti boli zvedavé a aj si čo-to vyskúšali, aj to, ako sa sedí v odbernom kresle. Veríme, že v nich tento zážitok pretrvá a v budúcnosti sa aj naši žiaci rozhodnú darovať túto vzácnu tekutinu. Vzorom im boli tiež naše pani učiteľky Peťka a Adelka....

              Deti znova neodišli bez sladkej odmeny a darčeka. ĎAKUJEME.

              M.Pipíšková

          • Deň zeme
            • Deň zeme

            • 22. apríla si svet pripomína Deň Zeme. Environmentálne motivovaný sviatok upozorňuje ľudí na vplyv ničenia životného prostredia a podnecuje k diskusii o možných riešeniach, ako zabrániť znečisteniu, kde hľadať čisté zdroje energie a ako sám byť súčasťou riešenia. Preto sme sa aj my v ŠKD zamýšľali nad tým, ako pomôcť našej zemi, čo môžeme my sami urobiť preto, aby sme ju ochránili. Pozreli sme si krátku poučnú prezentáciu, deti priraďovali obrázky k šťastnej a smutnej planéte a nakoniec sme si vyrobili k tejto téme obrázky na nástenku...

              M.Pipíšková

          • Kvet nádeje a spolupatričnosti
            • Kvet nádeje a spolupatričnosti

            • Žltý kvet v klope spája ľudí v podpore tých, ktorí bojujú s rakovinou. Deň narcisov upozorňuje nielen na liečbu, ale najmä na prevenciu. Aj našom školskom klube detí sme si tento deň pripomenuli. Zamýšľali sme sa akými slovami by sme potešili ľudí, ktorí bojujú s touto zákernou chorobou. Vyrobili sme spoločne pozdravy a napísali do nich milé slová podpory a povzbudenia. Veríme, že pozdravy nájdu svojich náhodných majiteľov a povzbudia ich v ich ťažkom boji.....

              M.Pipíšková

          • Návšteva knižnice
            • Návšteva knižnice

            • V základnej škole sa snažíme v rámci výchovno - vzdelávacej činnosti o to, aby deti získali pozitívny vzťah k čítaniu a ku knihám ako takým. Nielen v marci, ktorý je mesiacom knihy si deti čítajú svoje obľúbené knihy, ale v našej škole je to neustále. Aby sme u detí rozvíjali pozitívny vzťah ku knihám, motivujeme ich aj tým spôsobom, že navštevujeme obecnú knižnicu. Tu majú deti možnosť sa dozvedieť, že knihy sa dajú nielen kúpiť ale aj požičať. Pani knihovníčka Mgr. Mária Krčeková im vysvetlila, že požičiavanie kníh má svoje pravidlá a ako treba s knihami zaobchádzať. Deti si tiež pozreli, aké knihy sa v knižnici nachádzajú. Veríme, že týmto spôsobom si deti vytvoria pozitívny vzťah ku knihám, ktorý im vydrží až do dospelosti. Pani knihovníčke veľmi pekne ďakujeme za veľa nových informácií a sladkú odmenu 😊

              M.Pipíšková

            • Vzácna návšteva 👨🏻‍🏫👩‍🏫.

            • Dnes sme v našej "pilotnej" škole privítali zástupcov projektu, ktorého sme súčasťou aj my: "VZDELÁVANIE 21.STOROČIA". V zastúpení Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu  to bol riaditeľ Odboru kurikula a inovácií vo vzdelávaní Martin Kríž a  v zastúpení RCPU p. Monika Kováčová. 

              Oslovili nás, pretože sme podľa nich "kľúčovými aktérmi zásadnej kvalitatívnej zmeny vzdelávania v Slovenskej republike" a patríme medzi prvých, ktorí sme sa podujali ju uskutočniť. Sme jedna spomedzi 39 škôl v postupnom zavádzaní nového ŠVP v tomto školskom roku.

              V rámci pracovnej a veľmi priateľsky naladenej návštevy sme spoločne s kompletným pedag. tímom rozobrali témy týkajúce sa doterajších skúseností, výhod, predností,  či problémov, s ktorými sme sa stretli počas tvorby nového školského vzdelávacieho programu. Posúdili  sme prínos, či adresnosť  podpory zo strany NIVAM a RCPU. Zhodnotili sme doterajsie zmeny, ktoré sa nám postupne  podarilo implementovať  do vzdelávania, a ktoré sú zatiaľ pre nás výzvou do budúcnosti. 

              Bombónikom návštevy bolo stretnutie našich prváčikov "Pilotov" s Martinom Krížom. Hneď ho usadili na svoj prvácky koberec, na ktorom  sú zvyknutí "v rámci komunity" riešiť všetko, čo ich zaujíma.  Keďže témou týždňa prváčikov  sú "Slávne osobnosti", vzácna návšteva  nielen obohatila  ich portfólio osobností, ale aj umožnila zažiť  - rozprávať sa s niekym výnimočným.  Deti v tomto veku nasávajú naplno všetkými zmyslami a dnešné  stretnutie ich obzvlášť zasiahlo. Hneď, ako nabehli na vyučovanie, čakali svoju učiteľku s knihou v ruke a ČÍTALI. Aj toto je jeden z výsledkov zo zmien, ktorými prechádza naša škola - v duchu " UČÍME (sa) MYSLIEŤ A KONAŤ.

              Mgr. Viera Habrmanová

               

          • Zápis do 1. ročníka ZŠ
            • Zápis do 1. ročníka ZŠ

            • Každoročne v mesiaci apríl sú pozvaní do základnej školy všetci predškoláci k zápisu do 1. ročníka.

              Tento rok prišli ukázať svoje schopnosti a zručnosti 10. a 11. apríla. Prežívali to s nimi aj pani učiteľky z MŠ, ktoré ich zodpovedne pripravujú na tento veľký deň a určite aj rodičia.

              Štvrtáci nám „požičali“ triedu, v ktorej sme pripravili našim „včielkam“ rôzne úlohy. Porozprávali o sebe a svojej rodine, recitovali, spievali, stretli sa so zvieratkami a ich rodinami, zabavili sa s abecednými kockami, vstúpili do oddelenia ovocia a zeleniny. Čakali ich aj rôzne geometrické tvary, riadili smerovú šípku a nakoniec zakotvili nad veselým pracovným listom, v ktorom hľadali, „tancovali“ s ceruzkami, ale aj počítali. Potešilo nás, že každý z nich si svoj pracovný list aj podpísal svojím menom.

              Za svoju snahu a výkon dostali pamätný list a vybrali si darček – kohútika s prekvapením, ktorého im pripravili v školskom klube detí.

              (Mgr. M. Krajčíková)

            • PYTAGORIÁDA 2024 - okresné kolo pre najúspešnejších

            •  Ešte koncom minulého kalendárneho roka, v decembri, odštartoval 45. ročník školského kola PYTAGORIÁDY  Súťažilo sa v kategórii P3- tretiaci a P4- štvrtáci. Zapojilo sa 12 detí z 20 možných : 7 tretiakov a 5 štvrtákov. Úspešný riešiteľ bol ten, kto vyriešil správne minimálne 10 matematických zadaní. Poradie úspešných určoval čas, rýchlejší získali body navyše.

              Veľkým posunom vpred bola  VYSOKÁ ÚSPEŠNOSŤ (8 žiakov z 12) spomedzi riešiteľov. O poradí rozhodovalo: počet správnych odpovedí, čas, ktorý potrebovali na vyriešenie 15 úloh.

              Úspešní riešitelia školského kola: 

              P3 - 1.miesto Natálka Šmýkalová 22b

                      2. - 4. miesto Robin Majerský, Matej Balabas, Karin Jančichová 21b

              P4 - 1.-2. miesto Adelka Kraková, Miško Vajda 22b

                      3. miesto Tomáško Miklaš, 17b 

                      4. miesto Deniska Macková 16b

              Najlepší z úspešných postupili do OKRESNÉHO KOLA, ktoré sa konalo práve dnes 9.4.2024 v CVČ v Prievidzi.

              Už počas cesty do Prievidze  deťom lietali  v brušku motýliky od vzrušenia. Bodaj by nie, bola to ich prvá skúsenosť, kedy sa chystali  zmerať svoje matematické sily s inými talentovanými rovesníkmi z takmer 30-ich škôl v rámci celého okresu. Výsledky sa dozvieme neskôr, no nech to dopadne akokoľvek, už teraz sú víťazmi. Porazili strach, zvládli napätie.  Prejavili ochotu vystúpiť z vlastnej konfortnej zóny, aby sa stretli s konkurenciou. Zodpovedne pristúpili k svojmu talentu a výzvu prijali. 

              Keď už bolo po všetkom, pri zmrzline, počas spoločnej  kamarátskej debaty  medzi Natalkou, Karinkou, Robinom, Matejom, Miškom a Adelkou napokon zaznela veta: "Bol to fajn výlet"!

              ĎAKUJEM kolegyniam, vyučujúcim matematiky, ktoré nezabúdajú v rámci výchovno vzdelávacieho procesu aj na "matematicky" snaživé deti  a  poskytujú im podporu v  ich ďaľšom raste.

              S úctou, hrdá koordinátorka matematických súťaží,

              Mgr. Viera Habrmanová

          • Školské kolo Hviezdoslavov Kubín 2024
            • Školské kolo Hviezdoslavov Kubín 2024

            • Hviezdoslavov Kubín je celoštátna postupová súťaž a prehliadka v umeleckom prednese poézie a prózy.
              Umelecký prednes je prostriedkom na vyjadrenie vlastných pocitov, záujmov, názorov a postojov prostredníctvom vlastného rečového prejavu. Osobnostná a estetická sebaprezentácia na verejnom vystúpení vedie deti k rozvíjaniu  predstáv, emócií, myslenia a k zdokonaľovaniu  reči, výrazu i kontaktu s publikom.

              V I. kategórii súťažili v našej škole žiaci 2. – 4. ročníka. S pomocou pani učiteliek, ale aj rodičov a príbuzných, sa deti pripravovali na výrazný prednes pripraveného textu – poézie alebo prózy. V každej triede prebehli triedne kolá súťaže. Najlepší recitátori postúpili do školského kola, ktoré prebehlo 27. februára 2024. V školskom kole sa súťažne predstavilo 14 recitátorov. Všetci sa veľmi snažili a porota nakoniec vyhlásila víťazov.

              POÉZIA:

              1. MIESTO:            Denisa  Macková  4.r.

                     2. MIESTO:            Klara     Silvestri     2.r.

                     3. MIESTO:            Adela     Kraková    4.r.

              PRÓZA:

              1. MIESTO:            Michal   Vajda          4.r.

                    2. MIESTO:            Natália   Šmýkalová  3.r.

                    3. MIESTO:            Karin      Jančichová  3.r.

               

              Ďakujeme zástupcom ZRŠ za pripravené odmeny a diplomy :)  .

              Hoci súťaž je ešte nie je súťažne určená žiakom 1. ročníka, ale naši prváci nezaháľali a tiež sa pripravovali na svoje „skúšobné“ vystúpenie, ktoré doplnilo naše školské kolo súťaže. Predniesli veľmi pekné a niekedy aj dosť dlhé texty. A viacerým sa darilo veľmi dobre.

               

              Všetkým súťažiacim ďakujeme a víťazom blahoželáme!!!

               

              Mgr. M. Krajčíková

          • Spomienka na školské Fašiangy :)
            • Spomienka na školské Fašiangy :)

            • Na konci fašiangového obdobia už tradične naše školské triedy zaplnili rôznymi karnevalovými postavičkami. Tie si sadli do školských lavíc a behali po školských triedach, dokonca nakukli aj do materskej školy a zaspievali si aj v jedálni.

              V triedach sme videli víly, bojovníkov, vojakov, mačičky, psíka, leoparda, maliara, pána jesene, čarodejníkov, víly, tigríka, zajačika, šaška, indickú tanečnicu, futbalistov...ba aj mocného Hulka! Bolo veru veselo, veď aj pani učiteľky dostali rôzne podoby – šašovia, karate majster, kovboj, jednorožec, čertisko! Takže žiadne veľké učenie sa v utorok pred Popolcovou stredou nekonalo...len tak,veselo, zľahka a radostne.

              Všetci spolu sme vytvorili fašiangový sprievod a za zvukov veselej hudby a spevu sme putovali po škole, potom do materskej školy a jedálne, kde sme si zaspievali tradičné Fašiangy, Turíce, Veľká noc príde.....aby bolo všetkým jasné, že príde a že kus slaninky visí niekde v komore.

              A teraz už budeme čakať na veľkonočné prázdniny J .

          • DETSKÝ KARNEVAL
            • DETSKÝ KARNEVAL

            • Rodičovské združenie pri ZŠ s MŠ Nitrianske Sučany pozvalo všetky deti a žiakov našej ZŠ s MŠ na detský karneval do Kultúrneho domu Nitrianske Sučany.

              Sľúbili zaujímavý program s prezentáciou masiek, tanečnú zábavu, vyhodnotenie s odmenou najkrajšej ručne vyrobenej masky, tombolu s hodnotnými cenami, fotokútik a  malé občerstvenie.

              Keďže  zástupcom   rodičov sa podarilo už vypracovať na   tímovo spolupracujúcu a produktívne zmýšľajúcu skupinu, akcia splnila všetky očakávania. Ani v tomto roku nechýbalo prekvapenie, ktoré pritancovalo a roztancovalo všetky masky. Šašovia sa len tak hemžili medzi čarodejnicami, princeznami, vílami, Elfkami, Zúbkovou vílou,  anjelikmi, či všakovakými zvieratkami. Autá od výmyslu sveta sa pokúšal riadiť blikajúci semafor. Horiaci krb sledoval  zo svojho vytuningovaného auta vzorný požiarnik, aby mohol zasiahnúť, keby niečo... Žiadny problém, ak Vám došla energia, poslúžil automat na sladkosti. Vojaci, policajti a Batman strážili kozmetickú skrinku plnú šperkov. Bola tam aj múmia, či iné strašidlá, no nikto sa nikoho nezľakol, pretože mali všetci super náladu. Spoločne tancovali a zabávali sa. A tak to má byť! Motiváciou bola  síce tombolová šťastena, no zmyslom celej akcie bolo SPOLOČNE rozohniť zmysly, zdieľať radosť, smiech, zažiť prekvapenia.

               Naše deti posielajú veľké ĎAKUJEM všetkým sponzorom najmä Aquapark Trnava, ale hlavne svojim trpezlivým, ochotným, nekonečne obetavým rodičom, či p. učiteľkám.

              ( V.Habrmanová)

            • Jubilejný 15. ročník VŠETKOVEDKA

            • "Veľký súboj o najmúdrejšieho medzi najbystrejšími" 

              Aký titul si odniesli  z celoslovenskej vedomostnej súťaže záujemci z našej skoly?

              V tomto šk.roku sa zapojilo do súťaže 26 detí, čo je viac ako polovica žiakov našej školy. Aj tento údaj dokazuje, že spomínaná súťaž patrí medzi najobľúbenejšie. 19 žiakov získalo titul Všetkovedkov učeň a 7 žiakov titul VŠETKOVEDKO. O výrazný úspech sa postarali aj naši prváci, ktorí mali  v tomto roku celkovo premiéru.

              Aby získal niekto titul VŠETKOVEDKO, musel sa zaradiť medzi 30% najúspešnejších spomedzi uchádzačov z celého Slovenska (32 076 detí z 1. až 4. ročníka).

              Blahoželáme:  Všetkovedkom PRVÁČIKOM   1. Oliver Andrášek

                                                                                       2. Simonka Pipíšková

                                                                                       3. Naďa Bartíková, Veronika Machová, Matúš Mihálik

                                                               DRUHÁČKE   19. miesto Sofi Vetráková

                                                               ŠTVRTÁKOVI 37. miesto Tomáško Miklaš

              Všetci súťažiaci získali diplomy a darčeky (podľa výsledkov- ceruzky, reflexné prívesky, tunelové šatky). A už teraz sa tešia na ďaľší ročník.

              (koordinátor Talentídy Mgr. Viera Habrmanová)

                                         

               

            • Požehnané sviatky

            • Všetkým prajeme požehnané sviatky, ktoré strávite v kruhu svojich nabližších. Prajeme všetkým úspešný vstup do nového roka 2024, ktorý bude plný zdravia, pokoja a lásky. 
              Deti a kolektív ZŠ s MŠ Fraňa Madvu Nitrianske Sučany

          •         Advent v škole – 3. týždeň (18. – 21. december)
            • Advent v škole – 3. týždeň (18. – 21. december)

            • Prežívame adventný čas...V škole sme strávili spolu ešte 4 dni 3. adventného týždňa.  Žiaci boli viac spolu, lebo viackrát boli spojení do spoločných tried. Vytvorili tak väčšie spoločenstvá, v ktorých si deti užívali jeden druhého, spoločné aktivity,  prekvapenia v balíčkoch adventného kalendára.

              18.12.     Deň  bez  domácich  úloh

              19.12.     Predĺžená veľká prestávka  

              20.12.    Darčekový balíček od pani ekonómky

              21.12.    Triedne vianočné posedenie, darček od ZRŠ

               

              V pondelok urobil žiakom darček veľkú radosť! V utorok si spolu deti zaspievali koledu, vytvorili pekný vianočný videopozdrav a užili si predĺženú prestávku. Ďalší deň boli obdarení milými balíčkami s drobnosťami, ktoré sa vždy zídu.

              Posledný zkolský deň tohto roka 2023 končil slávnostnou i radostnou atmosférou v triedach – spoločné posedenia, radosť zo vzájomného obdarovania sa, vianočné piesne, koledy a rozprávky...a ešte jeden darček od rodičovského združenia – fotorámik na vianočnú fotku.

              Posledný pekný darček na piatok 22.12. nám dala pani riaditeľka - riaditeľské voľno! Ďakujeme!

               

              ...a v nedeľu si už zapálime všetci doma poslednú sviečku na adventnom venci.

               

                      ...  a keď štvrtá horí stíška, tešíme sa na Ježiška.“

               

              POŽEHNANÉ    A    POKOJNÉ   VIANOCE  !

               

              Mgr. M. Krajčíková, koordinátor RVĽK

            • 🎄Príprava prváčikov na príchod Ježiška

            • DECEMBER. Azda najobľúbenejší mesiac detí, ktoré vyrastajú v rodinách, kde sa slávia VIANOCE. Prečo? Lebo deti milujú prekvapenia, darčeky. No najviac ich fascinuje rozprávkové čaro, ktoré je všade okolo. To ČARO, však neprichádza samé od seba. Musí ho niekto vykúzliť.

              Naši najmenší sa podujali zvládnuť túto náročnú rolu v 5. krokoch.

              1. Celý mesiac kúzlili DOBRÉ SKUTKY. Pomáhali, delili sa, dobrovoľničili... Vytvárali tak dlhokánsku  REŤAZ . 

              2. Spoločne si vymysleli ADVENTNÉ ÚLOHY, ktoré zakreslili do vianočných gúľ.Tie postupne vešali na STROM DOBRA. Všetky úlohy mali spoločnú vlastnosť- STAROSTLIVOSŤ, mali potešiť niekoho iného, aj keď si to vyžaduje obetovať čas, premôcť sa. Vyrobili si ADVENTNÉ POHÁRE, kde zbierali adventné štuplíky, za splnené úlohy. Postupne zistili, že až taká obeta to nebola, pretože posielali ďalej dobro, ktoré sa im vrátilo v podobe LÁSKY.

              3. Vyrobili 3D pozdravy kamarátom do BOHDÍKOVA. Spoločne ďakovali, tešili sa z Mikuláša, čítali, hrali sa, zdieľali vlastné pocity.

              4. Spoločne nacvičili program, ktorý predviedli počas VIANOČNÉHO VEČIERKU svojim rodičom, či blízkym. Pozvali si k tomu starších spolužiakov tretiakov, ktorí im boli veľkým VZOROM a OPOROU. Zistili, že ŠKOLA v období VIANOC kedysi a dnes sa až tak od seba nelíšia, ak vnímame duchovnú podstatu. Rodičia sa opäť postarali o chutné občerstvenie. Po programe si deti vylosovali koho OBDARUJÚ posledný deň v roku. Spoločne lapali, lúštili, tešili sa z objavovania.

              5. .....RODINA. Áno, to je to čaro, čo vykúzli VIANOCE. Rodičia, najbližší, kamaráti. SPOLOČENSTVO, kde jeden druhého vnímame, staráme sa, delíme sa, pomáhame si, navzájom si doprajeme. Objatie, úsmev, či láskavé slovo robí zázraky. Prváci zažívajú  radosť z prípravy. Ich SRDIEČKO je už pripravené na príchod BOŽEJ LÁSKY- JEŽIŠKA.

              (Mgr. Viera Habrmanová)

              ĎAKUJEME ❤️ 

          • Vianočné stretnutie žiakov 3. a 4. ročníka s rodičmi a blízkymi
            • Vianočné stretnutie žiakov 3. a 4. ročníka s rodičmi a blízkymi

            • „Sláva buď na nebesiach, sláva buď na nebesiach a pokoj na zemi!“....

              Od polovice novembra sa tretiaci a štvrtáci pripravovali na vianočné vystúpenie pre svojich rodičov a najbližších. Spoločne sme nacvičovali vianočné verše, koledy a veršovanú rozprávočku  O dvanástich mesiačikoch. Vyrobili sme aj potrebné kulisy, rekvizity a nachystali si kostýmy, hudbu a zvuky do rozprávky.

              Žiaci pripravili aj farebné pozvánku s vitrážovým vianočným motívom, ktorú doma odovzdali svojim blízkym.

              V deň vystúpenia – 13. decembra 2023 sme spoločne pripravili a vyzdobili triedu. Na chodbe čakalo malé pohostenie - koláčik a čaj. V úvode odznelo pár vianočných veršov, po ktorých sme rodičov vtiahli do rozprávky o Maruške, Holene, macoche a 12 mesiačikoch, ktorí sa zohrievali okolo ohníčka. Keď sa všetko skončilo víťazstvom dobra nad zlom, Lea, Maroško a Matej povedali pár vianočných prianí a všetci žiaci spolu zaspievali koledu Sláva buď na nebesiach.

              Po krátkom občerstvení sa všetci žiaci s rodičmi zabavili pri tvorbe vianočnej papierovej reťaze. Deti si s rodičmi rozdelili prácu a spolu vytvorili časti reťaze, ktorou sa deti v závere spojili a stretnutie ukončili spevom tradičnej vianočnej piesne Tichá noc.

              Ďakujem  rodičom, že prijali naše pozvanie ! A deťom za prípravu a predvedenie!

               

              Užite si krásne   a  pokojné   Vianoce -   v  zdraví  a  spolu  v  rodine  !

               

               

              Mgr. M. Krajčíková, tried.uč.

              (Ospravedlňte kvalitu fotiek z vystúpenia, sú vytvorené len z videí od rodičov.)

              Krátke videoukážky z vystúpenia...

          • Advent v škole – 2. týždeň (11. – 15. december)
            • Advent v škole – 2. týždeň (11. – 15. december)

            • Ďalší týždeň žijeme adventom, prípravou a prežívaním radosti z toho, čo príde.

              Počas 2. adventného týždňa sme si našli v školskom adventnom kalendári takéto prekvapenia:

               

              11.12. Vyrob vianočnú ozdobu, ozdob stromček

              12.12. Deň  bez  domácich  úloh

              13.12. Tradície Lucie

              14.12. Anjelik vďaky- napíš komu a za čo ďakuješ

              15.12. Vianočné pečenie

               

              Deti  tvorili, zdobili, tešili sa, pripomenuli si tradície našich predkov. Prišli nás poometať aj "malé Lucky" zo škôlky! Vo štvrtok sa deti zamýšľali nad tým, kto a ako im v živote pomáha, čo je vďačnosť, ako sa dá prejaviť...a v závere týždňa si po spoločnej pekárskej prácičke spolu pochutili na slaných vianočných koláčikoch. Ako rýchlo sa upiekli, tak rýchlo boli aj zjedené.

              Najväčšiu radosť prejavili žiaci v utorok! Dostali voľný čas.

              Štvrtáci vyrobili aj list svojim vzdialeným kamošom do družobnej školy v Bohdíkove. Veľký vianočný stromček ozdobili obrázkovými guľami a priložili aj „balíčky“ – odkazy, ktoré tvorili v skupinkách.

              V galérii si môžete pozrieť fotky.

               

              Mgr. M. Krajčíková, koordinátor RVĽK

          • Vianočná besiedka v druháckej triede
            • Vianočná besiedka v druháckej triede

            • Keď najkrajšie sviatky roka  zaklopú nám na dvere, spoločne Vás pozývame na stretnutie v druháckej triede. S radosťou sme s deťmi pre Vás pripravili krátky program, aby láska, pokoj a dobrota prišli bližšie k Vám.

              Toto  milé pozvanie prijali rodičia našich žiakov a zúčastnili sa na vianočnej besiedke. Žiaci si spolu s pani učiteľkou pripravili krátku scénku O dvanástich mesiačikoch, doplnili ju zimnou piesňou a malou scénkou o Snehuliakovi.

              Do našej besiedky sa zapojili rodičia  tým, že každý priniesol kúsok svojich Vianoc v podobe napečených dobrôt a prispeli nimi k nášmu skromnému občerstveniu. Všetci sme si na ňom dobre pochutili a následne sme sa mohli zapojiť do malých vianočných súťaží. Súťažiace deti sa rozdelili do družstiev a vyskúšali si, šúpanie mandariniek, triedenie vianočných gúľ  a balenie vianočných darčekov. Nakoniec si rodičia so svojimi deťmi mohli vyzdobiť pripravené medovníčky a potešiť sa z ich krásy, ale aj chuti.

              Všetkým rodičom, ale aj deťom sa chcem zo srdca poďakovať za ich účasť na našej vianočnej besiedke, ktorou sme si spríjemnili predvianočný čas a verím, že nás toto obdobie bude viac spájať v porozumení, láske a v pokoji.

               

              Mgr. Hatalová

          • Advent v škole – 1. týždeň  (1. – 8. december)
            • Advent v škole – 1. týždeň (1. – 8. december)

            • Advent, advent, štyri sviece, prvá z nich sa zatrbliece.

              Za ňou druhá, tretia zhorí, prinesieme stromček z hory.
              A keď štvrtá horí stíška, tešíme sa na Ježiška.

               

              Aj v škole žijeme adventom, prípravou a prežívaním radosti z toho, čo príde. Adventne sme si vyzdobili chodbu a triedy, počas prestávok sa všade rozliehajú krásne vianočné koledy.

              Už tradične si každé ráno otvárame balíčky v školskom adventnom kalendári. Sú v nich skryté nielen malé darčeky pre všetkých žiakov, ale hlavne spoločné aktivity a skutky, ktoré sú spojené s blížiacimi sa sviatkami a radosťou.

              Počas 1. adventného týždňa sme si v kalendári našli toto:

              1.12. Rozprávka o Ondrejovi; história adventu

              4.12. Sv. Barborka – rozprávkový príbeh, obrázok

              5.12. Mikulášska čižmička - výroba

              6.12. Mikulášske prekvapenie

              7.12. Stavanie spoločných snehuliakov

              8.12. Spolu sa pomodlite na svätej omši

              Niečo sme sa dozvedeli, spolu sme prežívali príbehy, spolu sme tvorili, kreslili, rozprávali sa, zabavili sme sa na snehu, ale sa aj stíšili a pomodlili v kostole.

              Pokračovať budeme ďalší adventný týždeň . :)

              V galérii si môžete pozrieť fotky. :)

               

              Mgr. M. Krajčíková, koordinátor RVĽK

          • Mikulášsky deň u druhákov
            • Mikulášsky deň u druhákov

            • Žiaci druhého ročníka sa dnes prebudili do bieleho Mikulášskeho rána. Po príchode do našej triedy sa deti nestačili diviť, že aj našu školu navštívil svätý Mikuláš. Každý si vo svojom vrecúšku, ktoré si deti vlastnoručne vymaľovali a prichystali pre Mikuláša našli nejakú tu dobrôtku pod jazýček. V Mikulášskom duchu prebiehalo vyučovaie, kde  pani učiteľka pripravila rôzne aktivity. Deti sa rozdelili do družstiev a medzi sebou súťažili. Na začiatku si rozvíjali slovnú zásobu pri vytváraní slov na vopred určené písmená M I K U L Á Š. Následne si hravou formou prostredníctvom interaktívnych cvičení rozvíjali matematickú gramotnosť, ako aj logické myslenie a pamäť skladaním Mikulášskeho puzzle.

              Na záver našu triedu navštívila p. Hotárová, ktorá nám ukázala, ale aj nás naučila vytvárať vlastné ikebany. Za jej ochotu a čas strávení s nami jej chcem v mene celej triedy poďakovať.

               

              Mgr. Hatalová

          • Spomienky na jeseň v škole
            • Spomienky na jeseň v škole

            • Žltá, hnedá, červená, bordová...farby, ktoré nám ponúka každý rok jesenná príroda. A veľa plodov! Od jabĺčok až po tekvice, ktoré sa lenivo rozvaľujú v záhradách. A aj množstvo jesenných lesných plodov, konárikov, tráv, kamienkov...

              Príroda nás inšpiruje aj k práci v škole, k tvorbe výtvarných prác, ale aj rôznych dekorácií a ozdôb. Tento rok sme si tiež skrášlili chodbu v škole jesennými  výkresmi, ale a aj dekoráciami, ktoré deti vytvorili doma. Tvorili sami alebo s pomocou svojich blízkych. Zemiakové zvieratká, tekvičkové myši, prírodný venček, leví šarkan, jesenný škriatok, šípkový svietnik a kúsok nádhernej prírodnej minidedinky mohli všetci v škole obdivovať celý november na výstavke v škole.

              Tento rok ich nebolo veľa, preto veľmi ĎAKUJEME  všetkým tvorivým deťom a ich rodičom!

              Mgr. M. Krajčíková

               

    • Kontakty

      • Základná škola s materskou školou Fraňa Madvu Nitrianske Sučany 352
      • +421 917 750 015
      • Nitrianske Sučany 352 97221 Nitrianske Sučany Slovakia
      • IČO: 42020131
      • DIČ: 2022300148
      • Telefón MŠ: 0917 750 120
      • Telefón ŠJ: 0910 890 190
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje