• Novinky: MŠ

          •  Sučianska kvapka krvi
            • Sučianska kvapka krvi

            • 26. apríla do našej dedinky dorazila mobilná transfúzna stanica, ktorú zabezpečila naša miestna organizácia Slovenského červeného kríža. Táto organizácia zameriava svoje pôsobenie na charitatívnu, kultúrno-spoločenskú a výchovnú oblasť. Najväčšou aktivitou je samozrejme darcovstvo krvi.  V tento deň sme sa s deťmi základnej a materskej školy vybrali do kultúrneho domu pozrieť sa, ako takéto darovanie krvi vyzerá z blízka. Srdečne nás privítala predsedníčka organizácie Danka Navrátilová. Deti boli zvedavé a aj si čo-to vyskúšali, aj to, ako sa sedí v odbernom kresle. Veríme, že v nich tento zážitok pretrvá a v budúcnosti sa aj naši žiaci rozhodnú darovať túto vzácnu tekutinu. Vzorom im boli tiež naše pani učiteľky Peťka a Adelka....

              Deti znova neodišli bez sladkej odmeny a darčeka. ĎAKUJEME.

              M.Pipíšková

          • Deň Zeme 2024 v materskej škole.
            • Deň Zeme 2024 v materskej škole.

            • Svetový Deň Zeme je sviatok venovaný našej Zemi, pripomíname si ho 22.apríla každoročne po celom svete už od roku 1970. Cieľom tohto dňa je pripomenutie si našej závislosti na zdrojoch, ktoré nám naša Zem poskytuje a preto je potrebné ich chrániť a venovať im náležitú pozornosť.  Tohtoročná téma svetového dňa „Planéta vs. Plasty“ poukazuje na kritický vplyv plastov na našu prírodu, životné prostredie, ale aj na ľudské zdravie.

              Naši škôlkari počas celého týždňa pomáhali našej planéte rôznymi zaujímavými aktivitami: upratovali v prírode, triedili odpad, recyklovaním textilu si vyrobili alternatívu plastovej tašky a tiež sa dozvedeli niečo viac o ekologickom obale z voskového plátna, ktorý predlžuje trvanlivosť potravín, krásne vonia po mede a po skončení používania je kompostovateľný.

              Spoločnými malými krokmi môžeme urobiť pre našu prírodu veľké veci.

               

          • "KNIHOMOĽ"
            • "KNIHOMOĽ"

            •       Naši tvoriví predškoláci z triedy Včielok sa zapojili do výtvarnej súťaže „KNIHOMOĽ“ na portáli Lenivá učiteľka. Úlohou bolo nakresliť/namaľovať originálneho knihomoľa.

              Všetci škôlkari, ktorí si túto aktivitu vyskúšali, mali krásne výtvory, ale pravidlá sú pravidlá. Prihlásiť sme mohli len jednu prácu a preto sme dlho váhali, kým sme vybrali obrázok Bibiánky Šmýkalovej. V súťaži bolo celkovo prihlásených až 120 výtvarných prác z materských škôl a aj keď náš obrázok nevyhral, všetkých nás potešila aspoň cena útechy -  omaľovanky dinosaurov a jednorožcov. 

          • Veľká noc v MŠ
            • Veľká noc v MŠ

            • Šibi-ribi, mastné ryby, kus koláča od korbáča,

              k tomu sladkú žuvačku a 5 euri do vačku!!!

              Tradície spojené s Veľkonočnými sviatkami sme si pripomenuli tvorivými dielničkami. Experimentovali sme s tradičnými technikami ako je maľovanie voskom a pletenie korbáča, aj s pre nás novými technikami, napr. maľovanie vajíčka mramorovou technikou lakom na nechty. Nechýbala básnička a cvičenie s farebnými stužkami a vajíčkami.

          • Guľko Bombuľko v MŠ
            • Guľko Bombuľko v MŠ

            • Divadlo NAtraKY nás opäť pobavilo a pútavým príbehom "Guľko Bombuľko" nám ukázalo cenu priateľstva, vzájomnej pomoci a lásky. Ďakujeme za príjemné veselé predstavenie.

          • O Euráckom kráľovstve
            • O Euráckom kráľovstve

            • Cez rozprávku  ,,O Euráckom kráľovstve“ sme sa preniesli do sveta financií, kde obyvatelia boli peniaze, zvieratá boli peniaze, príroda, autá, domy, hračky i oblečenie... Teda úplne všetko.

              Cieľom tohto modulového týždňa bolo zistiť, aké majú naše deti doterajšie poznatky o peniazoch a či majú prípadne prvé skúsenosti s ich používaním. V hrových vzdelávacích aktivitách  si priblížili dôvody sporenia peňazí a ich zbytočným plytvaním pri nákupe  nepotrebných vecí. Bližšie spoznávali meny a hodnoty rôznych bankoviek a minci, ktoré sa v súčasnosti používajú. 

              Keď budeme deti už v tomto veku učiť o peniazoch, ich sporení a rozumným narábaním s nimi, tak im to výrazne môže pomôcť v živote robiť tie správne finančné zodpovedné rozhodnutia.

               

          • Svetový deň vody
            • Svetový deň vody

            • Pri príležitosti Svetového dňa vody, ktorý si pripomíname dňa 22. marca, sme v našej materskej škole realizovali aktivity pod názvom “Putovanie kvapky”. Začali sme krátkou prezentáciou o dôležitosti vody pre náš život a o význame jej šetrenia. Pútavou formou o kvapkách sa deti oboznámili s významom a kolobehom vody na Zemi. O tom, kde všade v prírode sa nachádza, aké má podoby, ale aj o nebezpečenstve jej znečistenia človekom.  Aj týmto dňom sme sa opäť presvedčili, že “voda je život” a nevyhnutne patrí k našej každodennej existencii.

          • Mám básničku na jazýčku
            • Mám básničku na jazýčku

            • Tohtoročný výber poézie v súťaži ,,Mám básničku na jazýčku" bol naozaj rozmanitý a pestrý. Deti prednášali naučené básne s veľkou radosťou a tiež s očakávaním toho najlepšieho výkonu.

              Rozhodovanie pre porotu nebolo vôbec jednoduché. No nakoniec porota rozhodla.

              LIENKY

              1. miesto Julka Kiabová

              2. miesto Emka Miháliková

              3. miesto Peťko Mikula

              VČIELKY

              1. miesto Laurika Javorčeková

              2. miesto Alžbetka Marcinková

              3. miesto Simonko Bučko

              Všetci súťažiaci boli odmenení za účasť knihou a príveskom symbolizujúcim ich triedu.

              Recitačná súťaž bola ukončená veľkým potleskom, ktorý patril všetkým zúčastneným deťom, ktoré nám urobili veľkú radosť a postarali sa o krásny umelecký zážitok.

          • Marec - mesiac knihy v MŠ
            • Marec - mesiac knihy v MŠ

            • Čítanie rozprávok a príbehov má v detskom svete nezastupiteľné miesto. Rozprávka však nie je len knihou založenou kdesi v poličke. Keď sa totiž v detskom svete povie rozprávka, objaví sa čarokrásny svet plný fantázie a predstavivosti, ktorý deťom ponúka morálny návod na to ako žiť, prebudenie emócií a citov, a podnecovanie čistých myšlienok detského videnia sveta. 

              Mesiac knihy si naši škôlkari pripomenuli výrobou záložiek a návštevou Hornonitrianskej knižnice v Prievidzi. Privítala nás pani knihovníčka a smutná princezná Knihulienka. Prečo smuná, no lebo v jej rozprávkovej krajine sa stratili všetky farby. A tak im naši škôlkari v hravých pohybových úlohách pomáhali farby nájsť - našli stratených trpaslíkov, kvetiny pre starú mamu, pomohli pozbierať včelí peľ, postarali sa aj o vajce, ktoré sa vrátilo z vandrovky domov a tiež vytriedili psíkov z obľúbenej rozprávky. 

              Bol to vydarený výlet a pani knihovníčky sa vraj budú tešiť na návštevu nových kamarátov zo Sučian spolu s rodičmi.

          • DETSKÝ KARNEVAL
            • DETSKÝ KARNEVAL

            • Rodičovské združenie pri ZŠ s MŠ Nitrianske Sučany pozvalo všetky deti a žiakov našej ZŠ s MŠ na detský karneval do Kultúrneho domu Nitrianske Sučany.

              Sľúbili zaujímavý program s prezentáciou masiek, tanečnú zábavu, vyhodnotenie s odmenou najkrajšej ručne vyrobenej masky, tombolu s hodnotnými cenami, fotokútik a  malé občerstvenie.

              Keďže  zástupcom   rodičov sa podarilo už vypracovať na   tímovo spolupracujúcu a produktívne zmýšľajúcu skupinu, akcia splnila všetky očakávania. Ani v tomto roku nechýbalo prekvapenie, ktoré pritancovalo a roztancovalo všetky masky. Šašovia sa len tak hemžili medzi čarodejnicami, princeznami, vílami, Elfkami, Zúbkovou vílou,  anjelikmi, či všakovakými zvieratkami. Autá od výmyslu sveta sa pokúšal riadiť blikajúci semafor. Horiaci krb sledoval  zo svojho vytuningovaného auta vzorný požiarnik, aby mohol zasiahnúť, keby niečo... Žiadny problém, ak Vám došla energia, poslúžil automat na sladkosti. Vojaci, policajti a Batman strážili kozmetickú skrinku plnú šperkov. Bola tam aj múmia, či iné strašidlá, no nikto sa nikoho nezľakol, pretože mali všetci super náladu. Spoločne tancovali a zabávali sa. A tak to má byť! Motiváciou bola  síce tombolová šťastena, no zmyslom celej akcie bolo SPOLOČNE rozohniť zmysly, zdieľať radosť, smiech, zažiť prekvapenia.

               Naše deti posielajú veľké ĎAKUJEM všetkým sponzorom najmä Aquapark Trnava, ale hlavne svojim trpezlivým, ochotným, nekonečne obetavým rodičom, či p. učiteľkám.

              ( V.Habrmanová)

          • Vesmír očami detí
            • Vesmír očami detí

            • V týždennom programe ,,Vesmír očami detí“ sme spoznávali jednotlivé planéty našej Slnečnej sústavy aj prostredníctvom mobilného planetária. Nasadli sme do rakety a odštartovali do vesmíru, kde sme zistili mnohé zaujímavosti nielen o Slnku a Mesiaci, ale aj o hviezdach, súhvezdiach a ďalších vesmírnych tajomstvách.

              Naša Zem je guľatá, Slniečkom je zaliata.V noci zase Mesiac svieti, vidíme aj krásne hviezdy.Hviezdy, to sú slniečka, na nebi ako zrniečka.Poznáme aj planéty, úplne iné svety.Merkúr sivá planéta, Venuša je horúca.My žijeme na Zemi, Mars je zase červený.Jupiter je obor veľký, Saturn krásny prstencový.Urán vraj je zelený, Neptún je už posledný.To je krásna zostava, naša Slnečná sústava.

          • Rozprávka o dvanástich mesiačikoch
            • Rozprávka o dvanástich mesiačikoch

            • V rámci spolupráce ZŠ s MŠ sme sa dnes preniesli do rozprávky ,,O dvanástich mesiačikoch“ . Deti zo ZŠ nám svojimi hereckými výkonmi priblížili dôležitosť striedania sa ročných období a mesiacov v roku. A ako v každej rozprávke býva, dobro opäť zvíťazilo nad zlom.

          • Zvieratká v zime
            • Zvieratká v zime

            • Zima je pre zver najhorším obdobím. Množstvo snehu a mrazivé počasie sťažuje zvieratám pohyb po lese, kde im v zimných mesiacoch chýba aj prirodzená potrava. Naša zimná turistická vychádzka bola zameraná na príkrm zvierat žijúcich v našich lesoch, počas ktorej sme sa zahrali aj na malých pátračov. Pátrali sme po stopách zvierat, ktoré sa líšili veľkosťou, tvarom a pazúrmi. Deti mali tak možnosť si uvedomiť, že zvieratá zanechávajú stopy a naozaj v našich lesoch sú a potrebujú aj našu pomoc.

            • Požehnané sviatky

            • Všetkým prajeme požehnané sviatky, ktoré strávite v kruhu svojich nabližších. Prajeme všetkým úspešný vstup do nového roka 2024, ktorý bude plný zdravia, pokoja a lásky. 
              Deti a kolektív ZŠ s MŠ Fraňa Madvu Nitrianske Sučany

          •         Advent v škole – 3. týždeň (18. – 21. december)
            • Advent v škole – 3. týždeň (18. – 21. december)

            • Prežívame adventný čas...V škole sme strávili spolu ešte 4 dni 3. adventného týždňa.  Žiaci boli viac spolu, lebo viackrát boli spojení do spoločných tried. Vytvorili tak väčšie spoločenstvá, v ktorých si deti užívali jeden druhého, spoločné aktivity,  prekvapenia v balíčkoch adventného kalendára.

              18.12.     Deň  bez  domácich  úloh

              19.12.     Predĺžená veľká prestávka  

              20.12.    Darčekový balíček od pani ekonómky

              21.12.    Triedne vianočné posedenie, darček od ZRŠ

               

              V pondelok urobil žiakom darček veľkú radosť! V utorok si spolu deti zaspievali koledu, vytvorili pekný vianočný videopozdrav a užili si predĺženú prestávku. Ďalší deň boli obdarení milými balíčkami s drobnosťami, ktoré sa vždy zídu.

              Posledný zkolský deň tohto roka 2023 končil slávnostnou i radostnou atmosférou v triedach – spoločné posedenia, radosť zo vzájomného obdarovania sa, vianočné piesne, koledy a rozprávky...a ešte jeden darček od rodičovského združenia – fotorámik na vianočnú fotku.

              Posledný pekný darček na piatok 22.12. nám dala pani riaditeľka - riaditeľské voľno! Ďakujeme!

               

              ...a v nedeľu si už zapálime všetci doma poslednú sviečku na adventnom venci.

               

                      ...  a keď štvrtá horí stíška, tešíme sa na Ježiška.“

               

              POŽEHNANÉ    A    POKOJNÉ   VIANOCE  !

               

              Mgr. M. Krajčíková, koordinátor RVĽK

            • 🎄Príprava prváčikov na príchod Ježiška

            • DECEMBER. Azda najobľúbenejší mesiac detí, ktoré vyrastajú v rodinách, kde sa slávia VIANOCE. Prečo? Lebo deti milujú prekvapenia, darčeky. No najviac ich fascinuje rozprávkové čaro, ktoré je všade okolo. To ČARO, však neprichádza samé od seba. Musí ho niekto vykúzliť.

              Naši najmenší sa podujali zvládnuť túto náročnú rolu v 5. krokoch.

              1. Celý mesiac kúzlili DOBRÉ SKUTKY. Pomáhali, delili sa, dobrovoľničili... Vytvárali tak dlhokánsku  REŤAZ . 

              2. Spoločne si vymysleli ADVENTNÉ ÚLOHY, ktoré zakreslili do vianočných gúľ.Tie postupne vešali na STROM DOBRA. Všetky úlohy mali spoločnú vlastnosť- STAROSTLIVOSŤ, mali potešiť niekoho iného, aj keď si to vyžaduje obetovať čas, premôcť sa. Vyrobili si ADVENTNÉ POHÁRE, kde zbierali adventné štuplíky, za splnené úlohy. Postupne zistili, že až taká obeta to nebola, pretože posielali ďalej dobro, ktoré sa im vrátilo v podobe LÁSKY.

              3. Vyrobili 3D pozdravy kamarátom do BOHDÍKOVA. Spoločne ďakovali, tešili sa z Mikuláša, čítali, hrali sa, zdieľali vlastné pocity.

              4. Spoločne nacvičili program, ktorý predviedli počas VIANOČNÉHO VEČIERKU svojim rodičom, či blízkym. Pozvali si k tomu starších spolužiakov tretiakov, ktorí im boli veľkým VZOROM a OPOROU. Zistili, že ŠKOLA v období VIANOC kedysi a dnes sa až tak od seba nelíšia, ak vnímame duchovnú podstatu. Rodičia sa opäť postarali o chutné občerstvenie. Po programe si deti vylosovali koho OBDARUJÚ posledný deň v roku. Spoločne lapali, lúštili, tešili sa z objavovania.

              5. .....RODINA. Áno, to je to čaro, čo vykúzli VIANOCE. Rodičia, najbližší, kamaráti. SPOLOČENSTVO, kde jeden druhého vnímame, staráme sa, delíme sa, pomáhame si, navzájom si doprajeme. Objatie, úsmev, či láskavé slovo robí zázraky. Prváci zažívajú  radosť z prípravy. Ich SRDIEČKO je už pripravené na príchod BOŽEJ LÁSKY- JEŽIŠKA.

              (Mgr. Viera Habrmanová)

              ĎAKUJEME ❤️ 

          • Vianočné stretnutie žiakov 3. a 4. ročníka s rodičmi a blízkymi
            • Vianočné stretnutie žiakov 3. a 4. ročníka s rodičmi a blízkymi

            • „Sláva buď na nebesiach, sláva buď na nebesiach a pokoj na zemi!“....

              Od polovice novembra sa tretiaci a štvrtáci pripravovali na vianočné vystúpenie pre svojich rodičov a najbližších. Spoločne sme nacvičovali vianočné verše, koledy a veršovanú rozprávočku  O dvanástich mesiačikoch. Vyrobili sme aj potrebné kulisy, rekvizity a nachystali si kostýmy, hudbu a zvuky do rozprávky.

              Žiaci pripravili aj farebné pozvánku s vitrážovým vianočným motívom, ktorú doma odovzdali svojim blízkym.

              V deň vystúpenia – 13. decembra 2023 sme spoločne pripravili a vyzdobili triedu. Na chodbe čakalo malé pohostenie - koláčik a čaj. V úvode odznelo pár vianočných veršov, po ktorých sme rodičov vtiahli do rozprávky o Maruške, Holene, macoche a 12 mesiačikoch, ktorí sa zohrievali okolo ohníčka. Keď sa všetko skončilo víťazstvom dobra nad zlom, Lea, Maroško a Matej povedali pár vianočných prianí a všetci žiaci spolu zaspievali koledu Sláva buď na nebesiach.

              Po krátkom občerstvení sa všetci žiaci s rodičmi zabavili pri tvorbe vianočnej papierovej reťaze. Deti si s rodičmi rozdelili prácu a spolu vytvorili časti reťaze, ktorou sa deti v závere spojili a stretnutie ukončili spevom tradičnej vianočnej piesne Tichá noc.

              Ďakujem  rodičom, že prijali naše pozvanie ! A deťom za prípravu a predvedenie!

               

              Užite si krásne   a  pokojné   Vianoce -   v  zdraví  a  spolu  v  rodine  !

               

               

              Mgr. M. Krajčíková, tried.uč.

              (Ospravedlňte kvalitu fotiek z vystúpenia, sú vytvorené len z videí od rodičov.)

              Krátke videoukážky z vystúpenia...

          • Advent v škole – 2. týždeň (11. – 15. december)
            • Advent v škole – 2. týždeň (11. – 15. december)

            • Ďalší týždeň žijeme adventom, prípravou a prežívaním radosti z toho, čo príde.

              Počas 2. adventného týždňa sme si našli v školskom adventnom kalendári takéto prekvapenia:

               

              11.12. Vyrob vianočnú ozdobu, ozdob stromček

              12.12. Deň  bez  domácich  úloh

              13.12. Tradície Lucie

              14.12. Anjelik vďaky- napíš komu a za čo ďakuješ

              15.12. Vianočné pečenie

               

              Deti  tvorili, zdobili, tešili sa, pripomenuli si tradície našich predkov. Prišli nás poometať aj "malé Lucky" zo škôlky! Vo štvrtok sa deti zamýšľali nad tým, kto a ako im v živote pomáha, čo je vďačnosť, ako sa dá prejaviť...a v závere týždňa si po spoločnej pekárskej prácičke spolu pochutili na slaných vianočných koláčikoch. Ako rýchlo sa upiekli, tak rýchlo boli aj zjedené.

              Najväčšiu radosť prejavili žiaci v utorok! Dostali voľný čas.

              Štvrtáci vyrobili aj list svojim vzdialeným kamošom do družobnej školy v Bohdíkove. Veľký vianočný stromček ozdobili obrázkovými guľami a priložili aj „balíčky“ – odkazy, ktoré tvorili v skupinkách.

              V galérii si môžete pozrieť fotky.

               

              Mgr. M. Krajčíková, koordinátor RVĽK

          • Vianočná besiedka v druháckej triede
            • Vianočná besiedka v druháckej triede

            • Keď najkrajšie sviatky roka  zaklopú nám na dvere, spoločne Vás pozývame na stretnutie v druháckej triede. S radosťou sme s deťmi pre Vás pripravili krátky program, aby láska, pokoj a dobrota prišli bližšie k Vám.

              Toto  milé pozvanie prijali rodičia našich žiakov a zúčastnili sa na vianočnej besiedke. Žiaci si spolu s pani učiteľkou pripravili krátku scénku O dvanástich mesiačikoch, doplnili ju zimnou piesňou a malou scénkou o Snehuliakovi.

              Do našej besiedky sa zapojili rodičia  tým, že každý priniesol kúsok svojich Vianoc v podobe napečených dobrôt a prispeli nimi k nášmu skromnému občerstveniu. Všetci sme si na ňom dobre pochutili a následne sme sa mohli zapojiť do malých vianočných súťaží. Súťažiace deti sa rozdelili do družstiev a vyskúšali si, šúpanie mandariniek, triedenie vianočných gúľ  a balenie vianočných darčekov. Nakoniec si rodičia so svojimi deťmi mohli vyzdobiť pripravené medovníčky a potešiť sa z ich krásy, ale aj chuti.

              Všetkým rodičom, ale aj deťom sa chcem zo srdca poďakovať za ich účasť na našej vianočnej besiedke, ktorou sme si spríjemnili predvianočný čas a verím, že nás toto obdobie bude viac spájať v porozumení, láske a v pokoji.

               

              Mgr. Hatalová

          • Advent v škole – 1. týždeň  (1. – 8. december)
            • Advent v škole – 1. týždeň (1. – 8. december)

            • Advent, advent, štyri sviece, prvá z nich sa zatrbliece.

              Za ňou druhá, tretia zhorí, prinesieme stromček z hory.
              A keď štvrtá horí stíška, tešíme sa na Ježiška.

               

              Aj v škole žijeme adventom, prípravou a prežívaním radosti z toho, čo príde. Adventne sme si vyzdobili chodbu a triedy, počas prestávok sa všade rozliehajú krásne vianočné koledy.

              Už tradične si každé ráno otvárame balíčky v školskom adventnom kalendári. Sú v nich skryté nielen malé darčeky pre všetkých žiakov, ale hlavne spoločné aktivity a skutky, ktoré sú spojené s blížiacimi sa sviatkami a radosťou.

              Počas 1. adventného týždňa sme si v kalendári našli toto:

              1.12. Rozprávka o Ondrejovi; história adventu

              4.12. Sv. Barborka – rozprávkový príbeh, obrázok

              5.12. Mikulášska čižmička - výroba

              6.12. Mikulášske prekvapenie

              7.12. Stavanie spoločných snehuliakov

              8.12. Spolu sa pomodlite na svätej omši

              Niečo sme sa dozvedeli, spolu sme prežívali príbehy, spolu sme tvorili, kreslili, rozprávali sa, zabavili sme sa na snehu, ale sa aj stíšili a pomodlili v kostole.

              Pokračovať budeme ďalší adventný týždeň . :)

              V galérii si môžete pozrieť fotky. :)

               

              Mgr. M. Krajčíková, koordinátor RVĽK

    • Kontakty

      • Základná škola s materskou školou Fraňa Madvu Nitrianske Sučany 352
      • +421 917 750 015
      • Nitrianske Sučany 352 97221 Nitrianske Sučany Slovakia
      • IČO: 42020131
      • DIČ: 2022300148
      • Telefón MŠ: 0917 750 120
      • Telefón ŠJ: 0910 890 190
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje