• Novinky

          • PROJEKT Z ROZPRÁVKY DO ROZPRÁVKY V MATERSKEJ ŠKOLE
            • PROJEKT Z ROZPRÁVKY DO ROZPRÁVKY V MATERSKEJ ŠKOLE

            •  

              Pravidelne každý rok v marci realizuje naša materská škola projekt zameraný na rozvíjanie predčitateľskej gramotnosti u detí pod názvom „Z rozprávky do rozprávky“, ktorého cieľom nie je učiť sa písať a čítať, ale je chápaný ako komplex vzájomne prepojených a rovnocenných zložiek - hovorenie, počúvanie, vzájomná komunikácia, stretávanie sa s písmom v písanej a čítanej forme. Cieľom tohto projektu je taktiež poznávanie dobra a zla pomocou rozprávkových príbehov, posilňovanie prirodzených poznávacích citov; rozvíjanie fantázie, predstavivosti a hravosti detí pri vymýšľaní rozprávkových príbehov. Umožňuje tiež rozvíjanie rečových a jazykových schopností; vytváranie povedomia o dôležitosti knihy pre ďalší rozvoj detskej osobnosti; oboznamovanie sa s knihami, oboznamovanie sa s autormi rôznych detských kníh a celkový kladný vzťah ku knihe.

              V rámci projektu sa deti venovali štyrom témam – Moja obľúbená knižka, Poézia a próza, Hráme divadlo a V euráckom kráľovstve.

              Výstupom projektu prvej témy „Moja obľúbená knižka“ sa stala kniha „Z rozprávky do rozprávky“ vytvorená predškolákmi v spolupráci s rodinou, do ktorej deti prispievali ilustráciami obľúbených rozprávok a pri jej „čítaní“ prerozprávali dej rozprávok. Vďaka tejto jednoduchej metóde sa deti zoznámili s veľkým množstvom zaujímavých kníh. Rozprávanie o knihách, ktoré deti doma čítajú, podporuje v nich názor, že čítanie je normálne a prirodzené a nie je to len školská aktivita, ale je to niečo, čo sa dá robiť aj doma a ľudia to bežne robia.

              Druhá téma projektu je známa ako prehliadka v prednese poézie a prózy s názvom „Mám básničku na jazýčku“, ktorá mala v každej triede aj svojich víťazov.

              Trieda Lienky

              1. miesto – Terezka Jančová

              2. miesto – Oliverko Andrášek

              3. miesto – Laurinka Javorčeková

               

              Trieda Včielky

              1. miesto – Leuško Miklaš

              2. miesto – Veronika Gálová

              3. miesto – Ninka Caňová

              Najobľúbenejšou témou projektu je bezpochyby téma „Hráme divadlo“. Tento rok si deti vybrali divadielko s tematikou príbehu na lúke. Počas celého týždňa spoločne tvorili rôznymi výtvarnými technikami zvieratká z dramatizovaného divadielka, učili sa texty a pesničky. Výstupom bolo krásne farebné divadielko hrané našimi najmenšími hercami.

              Posledná téma projektu bola zameraná na rozvoj finančnej gramotnosti. Aj v tejto náročnej oblasti nám opäť na pomoc prišli rozprávky. Cyklické čítanie príbehov „O hrudke zlata“ ,  „O domčeku pre bábiky“ , „O kúzelnom strome“, „O dračom vajci“ a „O princovom dobrodružstve“  najmenším zrozumiteľne priblížilo, že sporenie, odkladanie prostriedkov, je efektívnym a bezpečným nástrojom ako si zaobstarať veci, ktoré potrebujeme alebo po ktorých túžime.

              Hlavným cieľom projektu bolo vzbudiť u detí záujem o detskú literatúru a motivovať ich k čítaniu. Nie každý však čítanie obľubuje, a preto  už v materskej škole robíme také činnosti, ktoré deti povzbudzujú k tomu, aby mali knihy radi. Veríme, že vďaka týmto aktivitám sa deti v čítaní prirodzene a nenásilne motivovali.

            • Pomôcť a podeliť sa s tými, ktorí to potrebujú

            • Mimoriadna situácia na Ukrajine zasiahla nielen dospelých, ale aj deti. Debaty s triednymi pani učiteľkami, snaha o objasnenie správ a rôznych informácií, ktoré deti počúvajú zo všetkých strán sú samozrejmou súčaťou týchto dní. Všetky deti s ochotou prijali našu výzu, aby sa podelili so svojími školskými potrebami a drobnými hračkami. Do OZ Gaštanový koník sme poslai tri balíky zošitov, pier, ceruziek, pasteliek, voskoviek, maľovaniek, pexexa... Tieto školské potreby sú určené deťom, ktoré boli nútené opustiť Ukrajinu a na Slovensku hľadajú dočasné, či trvalé útočisko.

              Svoju originalitu a kreativitu deti uplatnili pri výrobe pozdravov a aj maľovaniek. Prejavili spolupatričnosť, schopnosť podeliť sa, ale aj byť vďační za všetko čo máme. Naše malé deti z malej školy ukázali veľkosť srdca!

            • Odporúčania Štátneho pedagogického ústavu

            • "Prebiehajúci vojnový konflikt na Ukrajine má dosah na každého žiaka. Môže v ňom vyvolávať strach, úzkosť či hnev, ktoré sa môžu prejaviť rôznym spôsobom. Úlohou školy je na to reflektovať. Učitelia a učiteľky by mali byť pre žiakov oporou, byť sprievodcami pri spracovávaní a zvládaní ich emócií. 
              Zároveň by im však mali pomáhať vyznať sa v informáciách, s ktorými sú žiaci konfrontovaní. Je nevyhnutné, aby bol v rámci výučby vytvorený priestor na diskusiu o prebiehajúcom vojenskom konflikte." 

              Aj naše deti sa pýtajú, zaujímajú a snažia sa zorientovať v množstve informácií, ktoré sa na nich valia zo všetkých strán. Na každú ich otázku sa snažíme reagovať citlivo, primerane ich veku a hlavne dôrazne odsúdiť akékoľvek násilie dotýkajúce sa slobodného života detí.

            • KARNEVAL v našej škôlke.

            • Fašiangový čas využili na zábavu v maskách aj naši najmenší. Celý týždeň deti vyrábali masky z papiera, nacvičovali fašiangovú pieseň, ktorú sprevádzali hrou na tele, tvorili aj fašiangové koláče. Vrcholom bol karneval na konci týždňa. V materskej škole sa ozývala hudba a šťastný smiech detí.  Mali sme zastúpených superhrdinov, princezné aj zvieratká a rôzne rozprávkové postavičky. Deti sa v maskách hrali, tancovali, súťažili a zabávali. Fašiangový sprievod starších škôlkarov z triedy Včielok bol aj v základnej škole oplatiť návštevu školákom. Vďaka ochotným rodičom aj školskej jedálni mali pripravenú karnevalovú hostinu. Každý škôlkar dostal za účasť sladkú odmenu, medailu aj balón.

               

            • Najkrajšie napísané "Valentínky"

            • 14. február - Sviatok zaľúbených – Svätý Valentín – je dňom, kedy si zaľúbení a milujúci ľudia viac ako inokedy prejavujú svoju lásku.

              My sme sa v škole inšpirovali témou lásky a znova sme vyhlásili súťaž v krasopise - Súťaž o najkrajšie napísanú Valentínku. Zapojili sa do nej všetky ročníky. Vybrali sme na výstavku z každej triedy „Valentínky“ s najkrajším, s najúhľadnejším písmom.

                      Víťazi súťaže:

              1.ročník:

                   Lea Macková

                   Natália Šmýkalová

               

              2.ročník:

                   Sebastián Boháč

                   Denisa Macková

                   Martina Humajová

               

              3.ročník:

                   Zara Miháliková

                   Karin Zemanovičová

                   Veronika Balabasová

               

              4.ročník:

                   Zoe Rybanová

                   Vanesa Macková

                                                         Ďakujem všetkým za snahu, blahoželáme víťazom!!!

              ( M. Krajčíková)

            • Vtáčiky a zvieratká v zime

            • Takto znela téma, ktorú sme si priblížili s deťmi v našej materskej škole. V tomto pre nás krásnom zimnom období sme ani tento rok nezabudli na vtáčiky a zvieratá, ktoré žijú v zime okolo nás. V zime to majú zvieratká o to horšie, že si sami pod snehovou perinou potravu nenájdu a preto naše deti dostali nápad postaviť búdky pre vtáčiky, ktoré umiestnili v areáli MŠ a pravidelne ich dopĺňajú potravou. 

              ŠTEBOTALI STEHLÍKY, BOLO ŽE TO SPEVU!

              K DEŤÚRENCOM CHODILI V ZIME NA NÁVŠTEVU.

              ČO STEHLÍKY ŠTEBOTALI?

              DETI, DETI VEĽKÍ, MALÍ, NASYPTE NÁM EŠTE, EŠTE: Z NÁŠHO ŠTEBOTU SA TEŠTE!!

            • Zima, zima, zimička!

            • Zima 🌨 má svoje čaro. Jemné vločky ❄️ rozjasnia všetky detské očká a predĺžia v našej školičke každú veľkú prestávku. Späť do triedy sa len tak rýchlo nevrátime. Najprv postavíme snehuliakov (☃️mimozemšťan, ☃️farmár, ☃️princezná,☃️  poľovník ,☃️..... ),  dosýta sa poguľujeme,  vyhľadáme  každú šmýkľavku a keď sme dostatočne vyštípaní 🌬, premočení a hlavne šťastní 😍,  s oddýchnutou hlavou "hor sa  do učenia! "✍️🤯🤗

              V decembri naši tretiaci so štvrtákmi nezáhaľali a naplno využili všetok sneh, ktorý na školský dvor vôbec napadol .

              V januári si snehovej nádielky užili aj ostatné ročníky. Prváci postavili bunker, aby sa mohli ukryť pred snehovými guľami, pogúľali sa všade, kde sa dalo  i postavili dokonalého snehuliaka, kamaráta pre Olafa.

              Pridali sa aj ostatní a veľké nadšenie sa pretavilo do mini - mega snehuliakov, či  radostného výskotu.

              Druháci si okrem iného aj zašportovali. Hádzali snehovými guľami do diaľky a prekonávali snehové prekážky. 

              Zima pokračuje a všetci veríme, že si jej  ešte dosýta užijeme.....☃️ 🌬❄️🌨

              (V. Habrmanová)

          • Fašiangy – čas veselosti a zábavy!
            • Fašiangy – čas veselosti a zábavy!

            • Vo štvrtok 3. februára 2022, pred polročnými prázdninami, sa škola zaplnila veselými fašiangovými maskami. Aj keď teraz nemôžeme toto obdobie osláviť všetci spoločnou zábavou na karnevale, dobrú náladu sme si vytvorili počas celého vyučovania.

              Triedy sa zaplnili zvieratkami, rytiermi, princeznami, vílami, bojovníkmi, prišli aj šašovia, zlodeji, Harry Potter...dokonca aj smrtky sa zjavili!

              A nemal kto deti učiť! Lebo namiesto pani učiteliek v zborovni sedeli spachtoš, myška, tanečnica, v riaditeľni sa usídlil mních a do ŠKD prišla policajtka. V triedach sme sa aj pohrali a zatancovali si.

              Fašiangový sprievod bol pozrieť aj detičky a pani učiteľky v materskej škole. Všetci sme si zaspievali Fašiangy, Turíce, Veľká noc príde... a trošku si aj zatancovali.

              Kto chce vidieť, ako to v škole vyzeralo, nech si pozrie fotky.

               

              (M. Krajčíková)

               

            • Prvácka púť pokračuje : "Od Pasovačky k vysvedčeniu"

            • Od našej slávnostnej "Pasovačky" ubehli štyri mesiace, vystriedali sa dve ročné obdobia. Za tento čas prváčikovia urobili obrovský vedomostný a zručnostný skok, ktorý v sebe  ukrýva množstvo zážitkov, krásne umelecké výtvory, radostné chvíle z pohybu i spevu, more vypočítaných príkladov, hodiny trénovania písania a čítania nových písmeniek. A vyskúšali sme sa učiť aj  v online triede. Každá snaha sa počíta a u nás dvojnásobne! O tie NAJ  zaujímavejšie  chvíle sa deti rady so svetom podelia.

              Na ceste k radostnému ČÍTANIU nám pomáha nielen Šlabikár, ale aj časopis Vrabček, s ktorým deti rady pracujú. Vždy ráno si čítame príbeh, alebo rozprávku a každú voľnú chvíľku si deti listujú  v knihách v našom Čitateľskom kútiku.  V stredu, ak nám to situácia dovolí,  zavíta k nám   čitateľský hosť. Jedna streda však bola výnimočná. Navštívila nás  mamička Svetlanka a porozprávala  nám spolu s Martinkom, ako sa žije s "cukrovkou". Po iné stredy k nám chodili  "čitateľské vzory "p.učiteľky i naši najstarší žiaci - štvrtáci, aby nám predstavili svoje obľúbené knihy.

              Nezabudla na nás aj  teta Zdenka (šp. pedagóg) a pomohla našim  uškám lepšie počúvať majstra Dĺžňa a skamarátiť sa s bacilom Emilom.

              Počas PRESTÁVOK sa prváčikovia nestrácajú čas naháňaním sa . Hneď ako sa pripravia na ďaľšiu hodinu, čítajú si knihy v našom Čitateľskom kútiku. Niekedy riešia sudoku, inokedy hrajú domino a občas sa hrajú aj "Na školu".

               Počas  hodín VÝTVARNEJ VÝCHOVY sme  si spoločne vyhotovili jesennú výzdobu, dotvorili vlastné iniciály, vybodkovali snehové vločky, ozdobili  stromček  papierovými vianočnými guľami,  s láskou vyrábali anjelské vianočné pozdravy, adventný veniec, cestovali na Severný pól za tučniakmi, i nakúkali cez okno a sledovali čo za vtáčiky sa zlietajú ku kŕmidlám. 

               Spoločne sme  zdravo a s láskou zdieľali  aj SLÁVNOSTNÉ DNI - narodeniny, meniny, "Mikulášsky deň", "Štedrý deň "či "Rozlúčkový deň" so spolužiakom.

              Na PÍSANÍ sme ručičky poctivo roztrénovali, takže prechod z ceruzky na pero všetky deti hravo zvládli. Aby všetky písmenká mali správny tvar, píšeme najprv prstom do vzduchu, potom do krupice, fixkou na fóliu, kriedou na tabuľky. V písanke sú písmenká  potom také krásne, ako by ich maľovali.

              Onedlho prváci  dostanú svoje prvé vysvedčenia. Nenájdú tam jednotky, ale more pochvál.  Zaslúžia si každú jednu......

          • Od Lucie do Vianoc...
            • Od Lucie do Vianoc...

            • V pondelok 13. decembra sme si v školskom adventnom kalendári našli odkaz „Zvyky na Luciu“. Najlepší čitatelia z tried všetkým prečítali o niektorých zvykoch a udržiavaní tradícií na Luciu a v predvečer jej menín – o odháňaní démonických síl hrmotom a buchotom, jedením cesnaku, robením krížov na dverách domov a maštalí, zahatávaním prístupových ciest. Ale aj o zákaze pradenia a práce na poli i v lese alebo zákaze návštev žien v domoch.

              Väčšina detí už vie, že v predvečer Lucie po domoch chodievali dievky  zahalené do bielych plachiet s pomúčenou tvárou. Bielymi pierkami vymetali z domov a dvorov temné sily, zlých duchov, choroby a trápenia.

              A veru, dočkali sme sa aj my v škole. Prišli dve „Lucky“ a očistili nám triedy v škole, zborovňu, riaditeľňu, jedáleň aj kuchyňu. A postarali sa aj o povymetanie kútov v materskej škole, aby aj odtiaľ vyhnali choroby a zlých duchov. Tak veríme, že sa im to podarilo a ďakujeme im. :)

              (M. Krajčíková)

          • Mikulášska odmena
            • Mikulášska odmena

            • Mikulášska odmena

              V pondelok 6. decembra prišli žiaci s očakávaním, či sa aj v škole zastavil svätý Mikuláš.

              V adventnom balíčku sme ráno našli odkaz  „Mikulášske úlohy a sladká odmena“. Čo to asi bude? Aby si deti odmenu zaslúžili, mali sa popasovať s niekoľkými úlohami. Na splnenie úloh mali čas do 5. vyučovacej hodiny.

              Spoločne v triedach mali vyriešiť matematické úlohy – puzzle - vypočítať príklady a potom poskladať farebný mikulášsky obrázok.

              Všetci dostali aj malú farebnú čižmičku, na ktorú mali druháci, tretiaci, štvrtáci napísať  a prváci nakresliť nejaký svoj dobrý skutok. Potom  čižmičku nalepiť do spoločného triedneho okienka.

              Okrem toho prváci ešte vyfarbili obrázok a žiaci 2.- 4. ročníka  dopisovali „stratené“ slová do textu piesne Mikulášku, dobrý strýčku.

              Cililing-cililing! Bolo počuť  na poludnie zvonenie, ktoré zvolávalo žiakov na chodbu školy. Tam čakali na deti pripravené balíčky plné dobrôt. Každá trieda sa pochválila svojimi splnenými úlohami.

              Spoločne sme si potom zaspievali pieseň Mikulášku, dobrý strýčku. Veríme, že sa to Mikulášovi páčilo. Deti dostali krásne bohaté balíčky, za ktoré poďakovali. Veríme, že v konaní dobrých skutkov budú pokračovať.

              (M. Krajčíková)

               

          • Deň materských škôl
            • Deň materských škôl

            • Štvrtý november je Dňom materských škôl, ktorý vzišiel z iniciatívy Slovenského výboru Svetovej organizácie pre predškolskú výchovu (SV OMEP). Významným medzníkom v dejinách predškolskej pedagogiky na Slovensku sa stal dátum 4. november 1829, kedy bola založená prvá detská opatrovňa na území Slovenska a to v Banskej Bystrici zakladateľkou grófkou Máriou Teréziou Brunswickou. Práve grófka vystihla špecifikum didaktiky materskej školy už v jej počiatkoch: ,, Tieto malé deti tak vyučujú, že ani nevedia, že sa učili, a celý čas trávia tak, že si myslia, že sa hrali.″

              Divadlo je kľúčom k celkovému vývoju každého dieťaťa. Podporuje kreativitu, kultúru, komunikáciu, trpezlivosť, morálku a predstavivosť detí. Naše deti tento deň oslávili s divadielkom NAtraKY. 

          • „Našim starším susedom“
            • „Našim starším susedom“

            •  

               „Tancovala babka s dedkom...“

              Tanček na túto milú pieseň si nacvičili naši najmenší školáci – prváci. To bola len jedna časť celoškolského pozdravu, ktorý sme so školákmi pripravili pri príležitosti mesiaca úcty k starším pre starké, starkých, babky, dedkov, ktorí žijú v našom susedstve. Ale veríme, že potešili aj starších príbuzných našich detí.

              Každá trieda pripravila krátke vystúpenie - básničky, veršovačky, pesničky, tanček. Pani učiteľky ich nahrali a tieto videá sme poslali starším občanom. Okrem toho šikovné detské ruky pod vedením pani učiteliek a pani vychovávateľky vyrobili aj spomienkové pozdravy s milým slovom alebo s básničkou.

              Veríme, že sme všetkým urobili radosť a trochu spríjemnili tieto  jesenné dni. :)

              Želáme hlavne veľa zdravia a  radosť v duši!

              (Mgr. M. Krajčíková)

            • Svetový deň zdravej výživy

            • Jednou z najdôležitejších vecí k dobrému a dlhému životu je zdravá výživa, na ktorú sa často zabúda. Práve preto sme si 16.októbra na našej škole pripomenuli Svetový deň zdravej výživy. 

              Spoločnými silami sme v ŠKD pripravili pestrý zdravý stôl s lákavými dobrotami, vyrábali kreatívne desiatové taniere plné vitamínov, koše plné ovocia a zeleniny a dokonca aj zdravú maškrtu.

              Svetový deň zdravej výživy sme si pripomenuli výstavkou a ochutnávkou jedál, zdravo sme si zamaškrtili na ovocí a zelenine, chutných nátierkach a nechýbali ani zdravé maškrty.

              A bolo sa veru na čo pozerať, aj čo ochutnávať! 

            • Mesiac október

            • Pri príležitosti „Mesiaca októbra – mesiaca úcty k starším“ každoročne pripravujeme pre našich seniorov z domova dôchodcov milé rozptýlenie a potešenie v podobe krátkeho vystúpenia a darčeka.Tento rok sme obdarovali starkých liečivými bylinkami, ktoré deti s láskou natrhali, vysušili a zabalili do vymaľovaných sáčkov. 

              Všetkým našim starým rodičom prajeme pevné zdravie, bystrú myseľ, úsmev na tvári, radosť zo života a aby ich ďalšie roky sprevádzala láska, úcta, pozornosť a vďačnosť nás všetkých.

          • Jeseň, pani bohatá...
            • Jeseň, pani bohatá...

            • „Pani Jeseň“ nielen farbí stromy do zlata a premaľúva celý sad, ale ponúkla našim žiakom zaujímavý a krásny materiál k vytvoreniu rôznych dekorácií.

              Na hodinách výtvarnej výchovy prváci vytvárali listové slnečnice, gaštankových slimáčikov i šiškových ježkov. V druháckej triede sa z jesenných plodov zrodili zvláštne zvieratká a škriatkovia.  „Šiškáčikovia“ vznikali aj pod rukami tretiakov a štvrtákov. V školskom klube žiaci vytvorili farebné dekorácie z rôznych prírodných materiálov.

              A na školskej chodbe sme si tak mohli vytvoriť bohatú jesennú výstavku.  Žiaci priniesli aj dekorácie, ktoré vyrobili sami doma alebo so svojimi blízkymi.

              Kus krásnej farebnej jesene sme si priniesli priamo do školy.

              Okrem toho si počas prestávok viac pochutnávame na daroch prírody - jabĺčkach, hruškách, hrozne,....ktoré nám dozrievajú v záhradkách.

              (M. Krajčíková)

            • Jesenné tvorenie škôlkarov

            •             Kde bolo, tam bolo, na našom škôlkarskom dvore sa zjavila veverička. Nezjavila sa len tak, vytvorili si ju naši škôlkari, a to z darov prírody. Prostredníctvom umenia v prírode a z prírodnín – LANDART. Na predkreslenú šablónu usilovne naznášali gaštany, orechy, šišky, ... presne tak ako si chystajú zásoby aj veveričky a potom sa pustili do práce. Obrysy vyskladali z gaštanov, plochy vyplnili orechmi, škrupinami, jablkami, konárikmi a všetkým, čo sme si prichystali. Výsledok sme nechali v našom školskom areáli všetkým pre radosť.

            • Farebný týždeň

            • Na jeseň sa príroda oblieka do najkrajších a najpestrejších šiat. Nielen príroda! Prvý októbrový týždeň sa v našej škôlke niesol v znamení farieb.V tomto týždni sa naši najmenší škôlkari  počas "FAREBNÉHO TÝŽDŇA" od 4. - 8. októbra 2021 učili spoznávať základné farby prostredníctvom zážitkov. S farbami sa hrali, triedili, experimentovali, stavali, odtláčali... V rámci prechádzky zbierali plody a listy, ktoré použili ako výtvarný materiál a taktiež si všímali farby, do ktorých sa jeseň obliekla. V spoznávaní farieb nás motivovali aj rodičia - výberom farebného oblečenia. 

              Prežili sme zábavný týždeň plný farieb. ,,FAREBNÝ TÝŽDEŇ” sme úspešne absolvovali a pevne veríme, že sme prispeli aj k tomu, aby si deti uvedomovali krásu prírody a vzájomného priateľstva .

            • Prvácka púť od "1. dňa" po "Pasovačku"

            • My, prváci šikovní, veľmi dobre vieme:

              hore letí lietadlo, dole psíček drieme.

              Vpravo okná do triedy, do tej našej máme.

              Vľavo sa vždy obzrieme, keď cez cestu prechádzame!

              Tabuľa je pred nami, to už predsa vieme! Za seba sa neobzrieme, tíško pracujeme.

              1. DEŇ V ŠKOLE - zoznamovací, plný očakávania a prekvapení, informačný, radostný, s voňavými kvietkami i s plyšovými kľúčenkami.....

              2. Skôr, ako sme sa pustili do písania prvých čiar a čítania z obrázkov, museli sme si dať do poriadku zošity, šlabikár, nadstaviť  lavice a stoličky. A zvládli sme to  veru bez problémov.

              3. Učiť sa  bez  dodržiavania pravidiel spolužitia je  náročné. Preto si ich postupne osvojujeme. A prináša to svoje ovocie. Za každým dobrým skutkom, priateľským gestom, či odhodlaním byť lepším človekom, priletela lienka. A že sa ich teda nalietalo...... kde sa vzal, tu sa vzal, LIENKOVÝ KRÁĽ bol na svete!

              4. Je čas učenia, chaos nepripadá do úvahy. Ako však majú prváci vedieť, aký predmet budú mať, veď zatiaľ nepoznajú písmenká! Žiadny problém! Rozvrh  hodín sme si zakreslili obrázkami!

              5. Naša škola sa riadi zdravým životným štýlom. Preto aj narodeninové oslavy sa nesú v duchu dobrej nálady, zaspievame si i zatancujeme a pohostíme sa ovocím, či zeleninkou. 1. oslávenec Matejko nás ponúkol hroznom zo záhrady.

              6. V mesiaci september sme  úspešne absolvovali LOPTOVÚ OLYMPIÁDU i privítali prvého hosťa do nášho čitateľského kútika  štvrtáčku VANESKU MACKOVÚ.  Prváčikom prečítala úryvok zo svojej obľúbenej knihy a porozprávala o svojich čitateľských zážitkoch. 

              7. Keďže sa deti naučili už správne sedieť, držať ceruzku, potichu pracovať,  recitovať básničky,  spievať pesničky, dokonca už spoznali  aj prvé písmenká, nastal čas slávnostne, pred očami všetkých starších žiakov i predškolákov, prijať do cechu žiackeho. GAUDEAMUS IGITUR, IUVENES DUS SUMUS............

              Všetci  adepti splnili podmienky -  smelo recitovali, spievali a hlavne sa tešili z privítania ostatných  a hlavne zložili SĽUB.  Preto, hor sa na PASOVAČKU! 

                Na záver si čerstvo pasovaní prváci zaspievali spolu so staršími spolužiakmi našu školskú hymnú.  Diplomy, medaile i zaujímavé knihy si hrdo držali v rukách. GAUDEAMUS.....

              Verím, že prvý mesiac  strávený v školskom prostredí  bude skvelým odrazovým mostíkom do ďaľších  úspešných mesiacov, rokov....  Nebudú však  osamotení.  Starší spolužiaci, či  p.učiteľky  určite nezávahajú ponúknuť im  svoju pomocnú ruku.

              Tr.uč. Viera Habrmanová

    • Kontakty

      • Základná škola s materskou školou Fraňa Madvu Nitrianske Sučany 352
      • +421 917 750 015
      • Nitrianske Sučany 352 97221 Nitrianske Sučany Slovakia
      • IČO: 42020131
      • DIČ: 2022300148
      • Telefón MŠ: 0917 750 120
      • Telefón ŠJ: 0910 890 190
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje