• Novinky

          • Školské kolo Hviezdoslavov Kubín 2023
            • Školské kolo Hviezdoslavov Kubín 2023

            • Hviezdoslavov Kubín je celoštátna postupová súťaž a prehliadka v umeleckom prednese poézie a prózy, v tvorbe recitačných kolektívov a divadiel poézie detí, mládeže a dospelých. Je najstaršou a najprestížnejšou súťažou v umeleckom prednese a vrcholným podujatím, ktoré vytvára a formuje kultúru slovenského národa.


              Umelecký prednes je prostriedkom na vyjadrenie vlastných pocitov, záujmov, názorov a postojov prostredníctvom zvolených literárnych textov a vlastného rečového prejavu. Osobnostná, názorová a estetická sebaprezentácia na verejnom vystúpení vedie deti k rozvíjaniu  predstáv, emócií, myslenia a k zdokonaľovaniu  reči, výrazu i kontaktu s publikom.

              Tento rok prebieha už 69. ročník súťaže.

              V I. kategórii súťažili v našej škole žiaci 2. – 4. ročníka. S pomocou pani učiteliek i príbuzných sa pripravovali na prednes pripraveného textu – poézie alebo prózy. Ale ani prváci nezaháľali a tiež sa pripravovali na svoje milé vystúpenie, ktoré otvorilo školské kolo súťaže. 

              V školskom kole sa súťažne predstavilo 10 recitátorov poézie a 6 recitátorov prózy. Všetci sa veľmi snažili a porota nakoniec vyhlásila víťazov.

              POÉZIA:

              1. MIESTO:        Sára   Fodorová 4.r. – postupuje do okresného kola

              2. MIESTO:           Martina   Pipíšková 4.r.

              3. MIESTO:           Alex   Kalinay  3.r.

               

              PRÓZA:

              1. MIESTO:        Damian  Kmeť 4.r. - postupuje do okresného kola

              2. MIESTO:           Stella  Silvestri 4.r.

              3. MIESTO:           Sebastián   Boháč 3.r.

               

              Všetkým súťažiacim ďakujeme a víťazom blahoželáme!!!

               

              (Mgr. M. Krajčíková)

               

            • Uvítanie detí do života

            • Aj najväčší básnik sotva nájde výraznejší a presvedčivejší symbol ľudského šťastia, ako sú blaženosťou svietiace oči matky a otca pri pohľade na svoje novorodeniatko. Svojou láskou mu dali život, aby odovzdali posolstvo existencie ľudského rodu ďalšej generácii.

              V našej obci sa 8.februára uskutočnilo  uvítanie detí do života. Tohto slávnostného  aktu sa zúčastnili aj žiačky zo ZŠ s krátkym programom. Neskrývali radosť z malých batôžkov, ktoré ani sa nenazdajú a budú s piesňami a básničkami vítať ďalších malých človiečikov.

          • Fašiangová nálada......Fašiangový deň v škole..... :)
            • Fašiangová nálada......Fašiangový deň v škole..... :)

            • V mesiacoch január a február sme si aj v škole vytvárali fašiangovú náladu. Žiaci na hodinách výtvarnej výchovy kreslili maľovali, modelovali vystrihovali aj lepili rôzne fašiangové masky a obrázky. Krásne a veselo nám vyzdobili triedy, ŠKD, chodbu i schodište. Usmievali sa na nás šašovia, zvieratká, mračili sa čerti i vodníci, dokonca po nás pokukoval aj Avatar.

              Posledný piatok pred Popolcovou stredou sa triedy zaplnili zvláštnymi žiakmi. V škole bol Fašiangový deň! Vyučovanie prebiehalo v maskách a žiakov chodili učiť Šmolkovia. Dokonca aj riadenie školy si vzal do rúk Tatko Šmolko. Celá fašiangová chasa bola navštíviť aj menších kamarátov v materskej škole a potom sa presunula do telocvične. Tu sme sa spoločne zabavili, zatancovali si a odmenili 5 masiek, ktoré nás zaujali svojou prípravou.

               

               (M. Krajčíková)

              Fašiangový deň :) .............

            • KARNEVAL 2023

            • Čo by to bolo za fašiangové obdobie bez masiek.  A ako by to bolo, keby sa  masky nemohli predviesť na karnevale. A nie obyčajnom, pretože okrem masiek medzi deti  s piesňou a tancom zavítali aj Šmolkovia. Ujo Bublina predviedol veľkolepú šou, Mickey Mouse sa postaral o tombolu. A veselé animátorky o tanečnú zábavu. Šmolkovia ťažko preťažko zvládli vybrať spomedzi všetkých tie najzaujímavejšie doma zhotovené masky. A kto neprišiel ako maska, určite sa ňou stal, pretože ich vyčarovala  farbičkami na tvár šikovná Terezka. Každy pridal ruku k dielu, či už pohostením,  výzdobou sály, alebo cenou do tomboly.  Rodičia z MŠ a ZŠ sa môžu pochváliť ďaľšou vydarenou akciou. Že sa deti dosýta zabavili, dokazujú šťastné tváre zachytené na fotkách.

              (V. Habrmanová)

            • Titul VŠETKOVEDKO zavítal aj k nám.

            • Nie každý sa môže hrdiť takýmto titulom. Musí splniť nasledovné podmienky: Nebáť sa preukázať všeobecné znalosti, pretaviť ich do hľadaní súvislosti a zároveň patriť medzi 30% naúspešnejších riešiteľov vo svojej kategórii na Slovensku.

              Titul "VŠETKOVEDKO - najmúdrejší medzi najbystrejšími" získal MIŠKO VAJDA z 3.ročníka.

              Ostatní zúčastnení - Lea, Maroš, Robin, Karin, Sebastián, Laura, Patrik obdržali titul "Všetkovedkov učeň", pretože sa tiež zaradili medzi úspešných riešiteľov. Odmenou im neboli len diplomy, špeciálne ceruzky, pre najlepšieho tričko, no hlavne dobrý pocit z výkonu.

              Srdečne blahoželáme!

              (šk. koordinátor Talentídy V. Habrmanová)

          • Hlasujte za náš projekt Bezpečná škôlka: Cesta a ja
            • Hlasujte za náš projekt Bezpečná škôlka: Cesta a ja

            • Vážení rodičia a priatelia školy!

              Materská škola Nitrianske Sučany sa zapojila do projektu “Vy rozhodujete, my pomáhame”, ktorý je pod záštitou Nadácie TESCO. Náš projekt “Bezpečná škôlka: Cesta a ja” bol zaradený medzi tri najlepšie v regióne a postúpil do druhého kola. V druhom kole už rozhodujú zákazníci Tesca.

              Každý zákazník, ktorý od 16. januára do 12. februára 2023, nakúpi v ktoromkoľvek obchode spoločnosti Tesco, dostane po zaplatení jeden hlasovací žetón. Žetón vhodí do hlasovacieho boxu A, B alebo C projektu, ktorý chce podporiť. Projekty s najväčším počtom hlasov od zákazníkov získajú v jednotlivých regiónoch podporu vo výške 1300 eur na realizáciu aktivít. Preto sa obraciame na Vás, milí priatelia, aby ste hlasovacie žetóny vhadzovali do hlasovacieho boxu v Tescu Prievidza Nábrežná 1811/7 alebo v Tescu Prievidza Prior Námestie Slobody 1 s názvom projektu “Bezpečná škôlka: Cesta a ja”.

              Zvýšite tak šancu na výhru 1300 eur, ktoré môže naša škôlka získať na zakúpenie prenosného dopravného ihriska. Ak nakúpite v inom Tescu, pošlite alebo prineste žetóny do materskej školy a my ich vhodíme do príslušných boxov.

              Povedzte prosím, o našom projekte aj rodine a známym, každý hlas  zaváži. Ak by ste chceli šíriť zvesť o našom projekte aj iným ako ústnym podaním, budeme vďační.

              Za každý jeden váš hlas vám vopred ďakujeme!

            • Rozprávka o 12 mesiačikoch v podaní FS Malý Vtáčnik

            • Každoročne folklórny súbor Vtáčnik prezentuje cez svojich talentovaných muzikantov, spevákov, tanečníkov a v neposlednom rade aj hercov umenie a silu tradícií. Tento rok sa nám podarilo získať miesta v obecenstve, a tak sme si mohli 19.12. vychutnať úžasné predstavenie priamo z balkóna, ktorý nám poskytol ten najlepší výhľad v sále.

              Tento výlet za kultúrou môžeme nazvať rodinný, keďže sa k nám pripojili i rodičia, či starí rodičia našich detí. Zážitok mali tak predškoláci, ako aj najstarší štvrtáci. Bola to hodina a pol naplnená do poslednej sekundy umením a úprimnou radosťou z toho, že členovia folklórneho súboru môžu tradície a kultúrne dedičstvo prezentovať obecenstvu rôznych vekových kategórií.

              Úprimne sa skláňame pred schopnosťami týchto mladých ľudí, ktorí nácviku takéhoto predstavenia venovali nespočetné hodiny svojho voľného času. Bol to naozaj zážitok, ktorý nám zostane zapísaný v mysliach. Opäť sa raz potvrdilo, že hudba a tradícia nepoznajú vekové ani iné rozdiely.

            • Vianočné trhy 2022

            • Po niekoľkoročnej odmlke sa  väčšine z nás  priam zažiadalo opäť spoločne zdieľať adventný čas. Čas očakávania, súdržnosti, prajnosti. Čas, kedy viac ako inokedy dávame. A to  nielen hmotné dary, ale aj svoju energiu, obetujeme svoje osobné voľno,  pomáhame si navzájom.  Viac ako inokedy veríme v dobro a posielame ho ďalej. O tomto všetkom boli aj tohtoročné Vianočné trhy.

              Veľké uznanie patrí všetkým rodičom, ktorí.....podporili či už sponzorskými darmi, zakúpením potrebných surovín, napečením dobrôt, pomocou a účasťou v stánku a v kuchyni, ako aj štedrými finančnými darmi. Je pekné vedieť, že sme tu jedna veľká rodina, ktorá sa dokáže zomknúť, spojiť sily a pomôcť tam, kde je to možné a potrebné, pretože veríme, že čo do detí investujeme, to sa nám mnohonásobne v živote vráti....obrovské ĎAKUJEM nielen od organizátorov (rodičov), ale aj  od učiteľov Vašich detí.

              (Mgr. V.Habrmanová) 

               

               

               

               

               

          • „Mikulášske   učenie“  a  zabávanie
            • „Mikulášske   učenie“  a  zabávanie

            •  

              Dobrý biskup Mikuláš prechádzal našou krajinou niekoľko dní, aby stihol potešiť a obdarovať všetky dobré deti. Aj v Nitrianskych Sučanoch sa zastavil už v sobotu. Ale jeho odkaz zostal v našej škole dlhšie a tak sme si 6.12. na počesť jeho menín spravili niekoľko „mikulášskych“ aktivít, ktoré sme našli v adventnom kalendári.

              Pozreli sme si tradičnú kreslenú rozprávku Prišiel sv. Mikuláš. Prečítali sme si text o tom, kto je sv. Mikuláš a spolu deti vypracovali poučné i zábavné úlohy. Dokonca sme si aj rozhýbali kosti pri tancovačke „Rohy, kožuchy, kopytá, chvostík“. Žiaci sa zabavili a trošku si oddýchli pri hre s kockami a kreslením „Kreslíme si Mikulášov“, čakali, komu sa podarí nakresliť celú tvár Mikuláša. Iní si pri mikulášskej osemsmerovke vyskúšali svoju pozornosť a šikovnosť.

              Boli to spoločne príjemne strávené chvíľky v triedach. Tradície nám pripravili príjemne strávený deň.

              (Mgr. M. Krajčíková)

          • Vianočné vystúpenie ZŠ s MŠ na školskom dvore
            • Vianočné vystúpenie ZŠ s MŠ na školskom dvore

            • V sobotu 3.12.2022 bol školský dvor plný vianočnej nálady!

              Krásne vyzdobené nové drevené pódium, na pódiu kreslo pre Mikuláša, stromček a mikrofóny, na dvore vianočné trhy, svetielka, vo vzduchu vianočná hudba, vôňa punču, medovníkov...občania v rozhovoroch, rodinky s vysmiatymi deťmi...a pani učiteľky zo škôlky a školy so svojimi deťmi.

              Všetky deti sa chystali ukázať Mikulášovi a svojim príbuzným, čo si pre nich pripravili. Veď tomu venovali veľa hodín času a snaženia.

              Po úvodnom slove pani riaditeľky školy všetci privítali aj Mikuláša s anjelom a čertom. Pán farár sa so všetkými v úvode pomodlil, Mikuláš sa prihovoril a potom „priletelo“ na pódium veľa malých krásnych anjelikov z MŠ. Na cestu si aj svietili  a zaspievali o vianočnej rozprávke.

              Štvrtáci boli sprievodcami programu školákov, ohlasovali, recitovali i želali a spievali...S vianočným pečením všetkým „pomohli“ tretiaci. V kuchárskych čiapkach a s vareškami si zatancovali „vo vianočnej pekárni“ a  všetkým v závere nadiktovali recept na šťastné a veselé Vianoce. Prváčikovia s druhákmi pripomenuli udalosti vianočného zázraku. Množstvom veršov, želaní a vinšov, ktoré sa krásne naučili, priblížili zázrak zrodenia Lásky pre nás všetkých. Popriali do všetkých domov a rodín pokoj, dobro a rodinnú pohodu. Celý program bol poprepletaný koledami v podaní všetkých žiakov školy a zakončený vianočnou Tichou nocou.

              Všetkým deťom potom svätý Mikuláš so svojimi pomocníkmi porozdával sladké balíčky a pokračoval na svojej dlhej ceste potešiť ďalšie detské srdiečka. 

              Ďakujeme škôlkarom, školákom i pani učiteľkám za krásny program, ktorý občanom obce pripravili a predviedli!

              (Mgr. M. Krajčíková)

          • Rozlúčka  s   jesennou  výstavkou ...
            • Rozlúčka s jesennou výstavkou ...

            • Prvé mesiace školského roka prežívame v najfarebnejšom ročnom období - v jeseni. Táto časť roka je bohatá na farby a na množstvo plodov, ktoré nám ponúka naša príroda. Je to každoročne pre nás príležitosť spestriť a okrášliť si priestory školy.

              Preto aj tento rok sme zrealizovali výstavku KRÁSY  JESENE. Vďaka nej si žiaci mohli rozvíjať nielen svoju fantáziu, umelecké cítenie, ale aj zručnosti pri tvorbe rôznych dekorácií.

              Snažili sa na hodinách výtvarnej výchovy, pracovného vyučovania, ale aj na triednických hodinách.

              V posledný novembrový deň sme výstavku ukončili, deti odmenili ovocným džúsom a najaktívnejších dekoratérov aj drobnou pamiatkou.

              Ďakujeme všetkých šikovným  deťom!

              Niektoré deti boli aktívne aj doma a za pomoci svojich blízkych v rodine vytvorili zaujímavé a originálne dielka, ktoré priniesli do školy, aby sa mohli nimi potešiť aj ostatné deti a zamestnanci školy.

              (Mgr. M. Krajčíková)

               

               

            • Medzinárodný DEŇ TOLERANCIE .... v škole

            • Medzinárodný deň tolerancie - 16. november je významnou príležitosťou poukázať na  rôznorodosť ľudského bytia a rešpektovanie ľudských práv. 

              Jednostranné a stereotypné vnímanie sveta podnecuje spoločnosť nielen k individuálnej, ale aj ku kolektívnej neznášanlivosti. História nám ukazuje mnoho príkladov, kedy netolerancia spôsobila katastrofy a utrpenia. 

              Tolerancia spočíva v uznaní všeobecných ľudských práv a základných slobôd iného človeka, v rešpektovaní bohatstva a rozmanitosti kultúr.

              Počas druhej polovice novembra sme so žiakmi zrealizovali niekoľko aktivít, aby sme im priblížili túto dôležitú hodnotu. Pozreli sme si krátke videorozprávky a spoločne si zažili aktivity, počas ktorých deti spoznávali svoje záujmy, potreby, názory, uvedomovali si rozmanitosť detí v triedach. V rámci hry si všímali potreby iných spolužiakov, prezentovali svoj názor, učili sa spolupracovať. Spolu si aj oddýchli a zabavili sa.

               

              (Mgr. M. Krajčíková)

            • Vzácna adventná návšteva

            • Dnes, do našej malej školičky zavítal veľký človek - pomocný nitriansky biskup, duchovný otec Peter Beňo  v sprievode svojich súputníkov. Prišiel sa zoznámiť so žiakmi, s ktorými sa stretáva  na  hodinách náboženstva miestny pán farár JCDr. Marek Virág, PhD. Deti návšteve na znak úcty s nadšením zaspievali  koledy, ktoré  si nacvičili k "Vianočného programu". Anjelské hlásky sa ozývali celou školou a vyčarili úsmev na tvárach vzácnych hostí. Pánovi biskupovi venovali vlastnoručne zhotovený pozdrav a malý darček v podobe ruženca, vyrobený z gaštanov z našej školskej záhrady.  S vďačnosťou sme prijali  požehnanie a spoločne sme sa pomodlili.  Tohtoročné nedávno zahájené adventné obdobie dostalo špeciálnu príchuť.  Veď prvá sviečka  sa už rozhorela  a odzajtra žiaci otvárajú  školský adventný kalendár - vrecúška plné prekvapení.

              (Viera Habrmanová)

            • Všetkovedko - šanca vyniknúť

            • Milý Všetkovedko!

              Tvoja súťaž nás opäť zaujala.  Otázky boli zaujímavé, no donútili nás rozmýšľať a hľadať správnu odpoveď zo štyroch ponúkaných možností. Vyplnením odpovedníka sme si vyskúšali istú formu testovania, ktorá nás čaká v budúcnosti. Trénujeme takto čítanie s porozumením, overujeme si, čo  všetko už vieme, aj v čom by sme sa mohli ešte zlepšiť. Ďakujeme Ti, že pre nás takúto zaujímavú súťaž pripravuješ.Tí najmladší z nás Ti venujeme  s láskou nakreslený obrázok.

              Druháci: Leuška, Karinka, Maroško, Robinko 

              Tretiaci: Miško, Sebik 

              Štvrtáci: Laurinka, Paťko

          • Deň dobrosrdečnosti
            • Deň dobrosrdečnosti

            • „Ani miesto, na ktorom sa nachádzame, ani zovňajšok nerobia ľudí šťastnými. Šťastie prichádza  zvnútra, z toho čo človek cíti sám v sebe.“

                                                                                                     Paolo Coelho

               

              Dňa 13. 11. si pripomíname Svetový deň dobrosrdečnosti. Bol vyhlásený na 3. konferencii Svetového hnutia dobrosrdečnosti v Singapure v roku 2000, oslavuje sa od roku 2001.

              Dobrosrdečnosť- slovo zložené z dvoch. Môžeme mu rozumieť aj „mať dobré srdce“. O kom sa hovorí, že má „dobré srdce“? O človeku, ktorý vie pochopiť, o človeku, ktorý vie pomôcť, o človeku, ktorý je „človekom“ v každej situácii.

              Každý deň stretávame takých ľudí. Často si ich prítomnosť ani neuvedomíme , často si ich nevšimneme, najmä vtedy, keď sa nám darí, keď si myslíme, že sa nám nič zlé nemôže prihodiť. Ale keď sme smutní, keď prídu ťažkosti, keď sa nám nedarí, keď situáciu nevieme zvládnuť sami, sú pre nás ako soľ- nenahraditeľní. Vtedy pocítime, kto je k nám láskavý, prajný, vtedy pocítime, kto nám nezištne podáva ruku - dobrosrdečný človek.

              Žiaci našej školy sa inšpirovali dobrosrdečnosťou a spolu s triednymi učiteľkami si pozreli príbehy ľudí, ktorí vo svojom živote zo srdca  pomáhajú, či pomohli a zamýšľali sa, prečo je dôležité sa k sebe správať úctivo, ohľaduplne a s rešpektom. Svoju tvorivosť a dobrosrdečnosť preniesli žiaci do spoločnej práce a vytvorili koláž v tvare veľkého srdca, ktoré doplnili kvetmi dobrosrdečnosti. Poslednou aktivitou bolo lúštenie tajničky, kde sme spoznávali vlastnosti, ktoré aj nás priblížia k človeku s „ Veľkým Srdcom. "

               

              Mgr. Juliána Hatalová

          • Finančná gramotnosť - Sporím, sporíš, sporíme...
            • Finančná gramotnosť - Sporím, sporíš, sporíme...

            • Posledný októbrový deň je Svetovým dňom sporenia. V škole sa snažíme u detí rozvíjať aj zručnosti v oblasti finančnej gramotnosti. Preto sme si tento deň pripomenuli rôznymi aktivitami počas posledných októbrových a prvých novembrových dní v každom ročníku.

              Deti si mohli pozrieť rozprávky s tematikou šetrenia, ale vyskúšali si aj svoje matematické schopnosti pri počítaní úspor. Riešili spolu úlohy v pracovných listoch, ale aj v prezentácii na interaktívnom TV. Zistili, kto nasporil viac – Danka alebo Janka? A koľko eur sa podarilo nasporiť do prasiatka Maťkovi a Kubkovi?

              Pomocou názornej prezentácie sa zoznámili s novými pojmami spojenými s témou sporenie.

              Svoju šikovnosť si vyskúšali aj pri výrobe vlastnej jednoduchej pokladničky. Takmer každý z nich má doma svoju pokladničku.

              Vážiť si a šetriť peniažky sa musia deti učiť od malička. Poznať ich hodnotu, šetriť a učiť sa plánovať, ako rozumne svoje úspory použiť.

              M. Krajčíková

          • Exkurzia vo Hvezdárni
            • Exkurzia vo Hvezdárni

            • Človek sa od pradávna snažil pochopiť vesmír. Jeho túžba porozumieť vesmíru začala kedysi dávno... Nevidíme jeho začiatok, ani koniec...  Preto sa naši žiaci v prvom novembrovom týždni zúčastnili exkurzie vo Hvezdárni  v Partizánskom.

              Lektor hvezdárne, nám úvodným slovom predstavil hvezdáreň, následne nám bol premietnutý dokumentárny film o slnečnej sústave, kde sa žiaci vzájomnu diskusiou mohli oboznámiť s aktuálnym učivom 4. ročníka Prírodovedy. Zmenšeným  modelom slnečnej sústavy sa žiaci mohli pozrieť a predstaviť si, ako sa točí naša Zem a jeho Mesiac okolo Slnka. Následne sme sa dostali, až k hlavnému astronomickému prístroju - šošovkový ďalekohľad, ktorý sa nachádza v otočnej kopuly a dajú sa ním pozorovať planéty a hviezdy s niekoľkonásobným priblížením.

              Na záver sme všetci boli pozvaní na nočné pozorovanie oblohy, ktoré je pre verejnosť sprístupnené každú stredu a piatok. 

              Ďakujeme žiakom za záujem, aktívnu účasť a veríme, že si najmä žiaci 4. ročníka preniesli svoje novonadobudnuté vedomosti do svojich projektov „Vesmír očami detí."

               

               

              Projekty „ Vesmír očami detí "

          • ,,Deň materských škôl na Slovensku"
            • ,,Deň materských škôl na Slovensku"

            • Aj naša MŠ sa zapojila  4.11. 2022 do týchto osláv. Tento deň sme oslávili s kamarátmi z Bohdíkova z ČR. Naživo sme sa s nimi skontaktovali prostredníctvom aplikácie Microsoft Teams, ktorý naša škola pravidelne využíva. Piesňami a básničkami si deti priblížili rozdiely v jazykoch. Bol to pre nich netradičný a zaujímavý zážitok. Už teraz sa tešíme na ďalšie stretnutie.

            • Október - o úcte, o knihách, o obdarovaní ....

            •   

              Tak, ako  pani Jeseň využíva rôzne farby,  aby  vytvorila krásnu prírodnú scenériu,  tak aj v našej škole sme sa pokúsili pospájať rôzne udalosti,  či zapojiť sa  do výziev, aby sme potešili iných, pozdvihli  svojho ducha, no hlavne, školu spojili so životom.

              MESIAC ÚCTY K STARŠÍM 

              Ako spestriť vyučovanie prváčikom, druháčikom a pri tom potešiť svojich starých rodičov? Počas októbra sme raz do týždňa privítali vzácnych čitateľských hostí . Prichádzali k nám  starké, starkí, babky, dedkovia, aby nám porozprávali o svojich čitateľských začiatkoch, aké knihy čítali počas detstva a niečo nám z nich aj prečítali. Deti  veru s úžasom počúvali - pradedka Lukáška Javorčeka, starké Romanka Mitráša, Filipka Bučka, Adamka Navrátila, či starkých Natálky Šmýkalovej a Robinka Majerského.

              DEŇ ŠKOLSKÝCH KNIŽNÍC

              V posledný októbrový týždeň  sa učilo  aj na chodbe. Nie, nikto neušiel z triedy, to len deti, začínajúci, či vyspelí čitatelia, riešili rôzne zadania a pri tom potrebovali častejšie nakuknúť do školského kútika s knihami.  Najmenši hľadali, čo do knižnice nepatrí, tí starší naopak, čo by tam patriť malo. Deti si vyskúšali navrhnúť obal vlastnej knihy, vytvoriť poličku z  obľúbených kníh, navnadiť spolužiakov, aby si prečítali práve jeho obľúbenú knihu. Jednoducho sa  nachvíľu  premenili na spisovateľov, ilustrátorov, literárnych kritikov či knihovníkov. 

              ZÁLOŽKA SPÁJA ŠKOLY

              Aj tento rok  sa deti z MŠ, ZŠ a ŠKD zapojili do uvedeného  projektu s témou: " Môj literárny príbeh začína na Tvoje prečítanie". Naše "s láskou vyrobené záložky " s cieľom motivovať k čítaniu iných čitateľov, sme poslali kamarátom z Bohdíkova. Pribalili k nim pár hrejivých pozdravov, pár vydarených výkresov s jesennou tematikou, či album ilustrácií z prečítaných kníh. Obdarovali sme a možno budeme  obdarovaní.  My totižto netrpezlivo očakávame, čo za balíček príde z Bohdíkova k nám..... 

            • Október - mesiac úcty k starším

            • „Človek je krásny nielen vtedy, keď má pružný krok.      
              Človek je krásny podľa múdrosti, čo zračí sa mu v oku, podľa vrások a bielych vlasov,

              podľa slov, keď ponára sa v rozhovore s deťmi do rokov, keď aj on bol mladý.

              Človek je krásny vtedy, keď ho ľudia majú radi.“

               

              So školákmi sme aj túto jeseň pripravili milé vystúpenie pri príležitosti mesiaca úcty k starším pre starké, starkých, babky, dedkov, ktorí žijú v našom susedstve. Okrem toho im žiaci vlastnoručne v triedach i v ŠKD vyrobili krásne pozdravy.

              Každá trieda pripravila pre starkých kultúrny program - básničky, pesničky, tanček, želania....to všetko si vypočuli naši susedia... s milým úsmevom, i so slzičkami v očiach. Spoločne s nami si zaspievali aj ľudovú pieseň Dedinka v údolí. Odmenili nás potleskom a poďakovaním. V závere našej návštevy sme im odovzdali obrázok vyrobený z kresieb detí a z prírodnín, ktorý vytvorili štvrtáci na hodine pracovného vyučovania. Všetky deti dostali aj sladké poďakovanie.

              Veríme, že naša návšteva obyvateľom tohto zariadenia oživila deň a želáme im, ale aj starým rodičom našich žiakov,  hlavne veľa zdravia a  pokoja!

              (Mgr. M. Krajčíková)

              Ukážky z vystúpení......

    • Kontakty

      • Základná škola s materskou školou Fraňa Madvu Nitrianske Sučany 352
      • +421 917 750 015
      • Nitrianske Sučany 352 97221 Nitrianske Sučany Slovakia
      • IČO: 42020131
      • DIČ: 2022300148
      • Telefón MŠ: 0917 750 120
      • Telefón ŠJ: 0910 890 190
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje