• Novinky

            • Október - mesiac úcty k starším

            • „Človek je krásny nielen vtedy, keď má pružný krok.      
              Človek je krásny podľa múdrosti, čo zračí sa mu v oku, podľa vrások a bielych vlasov,

              podľa slov, keď ponára sa v rozhovore s deťmi do rokov, keď aj on bol mladý.

              Človek je krásny vtedy, keď ho ľudia majú radi.“

               

              So školákmi sme aj túto jeseň pripravili milé vystúpenie pri príležitosti mesiaca úcty k starším pre starké, starkých, babky, dedkov, ktorí žijú v našom susedstve. Okrem toho im žiaci vlastnoručne v triedach i v ŠKD vyrobili krásne pozdravy.

              Každá trieda pripravila pre starkých kultúrny program - básničky, pesničky, tanček, želania....to všetko si vypočuli naši susedia... s milým úsmevom, i so slzičkami v očiach. Spoločne s nami si zaspievali aj ľudovú pieseň Dedinka v údolí. Odmenili nás potleskom a poďakovaním. V závere našej návštevy sme im odovzdali obrázok vyrobený z kresieb detí a z prírodnín, ktorý vytvorili štvrtáci na hodine pracovného vyučovania. Všetky deti dostali aj sladké poďakovanie.

              Veríme, že naša návšteva obyvateľom tohto zariadenia oživila deň a želáme im, ale aj starým rodičom našich žiakov,  hlavne veľa zdravia a  pokoja!

              (Mgr. M. Krajčíková)

              Ukážky z vystúpení......

            • ,,Farebný mesiac zdravia"

            • Fúka fúka vetríček, striasa lístie z vetvičiek. Žlté, hnedé, červené, všetky farby jesene. Jeseň je ideálne ročné obdobie na učenie sa a spoznávanie farieb. Pripravili sme pre našich najmenších  projekt ,,Farebný mesiac zdravia“ v ktorom deti každý týždeň prichádzali oblečené v danej farbe týždňa. Cieľom tohto projektu bolo okrem spoznávania farieb, naučiť deti v úzkej spolupráci s rodinou a školskou jedálňou chrániť svoje zdravie, poznať a využívať zásady zdravého životného štýlu. Cez farebný mesiac zdravia sme plnili vzdelávacie štandardy spracované v týždenných tematických celkoch a vychádzajúcich zo zamerania našej materskej školy.

              BIELY týždeň sme začali ,,Svetovým dňom mlieka na školách". Mlieko a mliečne výrobky predstavujú jednu z najdôležitejších a nenahraditeľných zložiek ľudskej výživy. Tento deň bol preto dobrou príležitosťou, aby sme si uvedomili význam mlieka pre naše zdravie. Spolu s deťmi sme si pripravili tvarohovú nátierku, ktorou sme ponúkli aj prichádzajúcich rodičov. Rôzne chute mlieka sme skúmali v mliečnych kokteiloch a nechýbali ani súťaže v pití mlieka.

              V MODROM týždni sme sa rozprávali o dôležitosti niektorých potravín, slniečka, o dobrej nálade, dostatku pohybu či pravidelnému spánku.

              Ľudia už odpradávna vedia, že zelenina, ovocie aj bylinky vedia priaznivo ovplyvniť naše zdravie. Chránia telo pred chorobami a aj liečia. Počas ZELENÉHO týždňa deti ochutnávali zeleninu (aj ako nátierku a smoothie), asistovali pri výrobe nechtíkovej masti, miešali zelenú farbu a všeličo iné...

              V tomto týždni sme sa venovali ovociu, jeho druhom, významu, dôležitosti, ale nezabudli sme  ani na jeho chuť a vôňu. Deň jablka bol symbolom zdravého života a základom ČERVENÉHO týždňa. Obe triedy sa zmenili na provizórnu kuchyňu, kde sa deti stali šikovnými kuchármi v zásterách. Pre seba i starých rodičov vytvorili ovocný šalát a jablkové maškrty.

              V ČERVENOM týždni na ,,Deň jablka“ sme Lásku a úctu k starším prejavili v príjemnom popoludní strávenom so svojimi starými rodičmi. Škôlkari ale nedovolili svojim starkým len tak pasívne sedieť. Spoločne vyrábali jesenné dekorácie a obrázky z pestrofarebných jesenných listov. Babky a dedkovia nesklamali. Aj napriek stiesneným podmienkam sa s radosťou a elánom zapojili do činností so svojimi vnúčatkami. Mnohí z nich si pri tom zaspomínali na svoje detstvo, či školské časy. O malú chvíľu zdobili materskú školu zaujímavé výtvory, v ktorých bolo vidieť šikovnosť, zručnosť a nápaditosť starkých a samozrejme, aj ich malých pomocníkov. Nezabudli sme ani na chutné a zdravé občerstvenie – ovocné misy, jablkové maškrty, či jablkový punč, na ktorých pri výrobe sa podieľali naše deti.

              Aktuálny týždeň Farebného mesiaca sme zdravotné cvičenia zamerali na chrbticu ,,Svetový deň chrbtice“ . Počas cvičenia nás prváčka Zuzka z projektu "Cvičíme s deťmi" hravou formou previedla praktickými tipmi, ako správne chodiť, stáť - držať telo správne a ako chrbtici neškodiť.

              Posledný októbrový týždeň z nášho projektu ,,Farebná jeseň" sa niesol vo farbe ŽLTEJ. Venovali sme sa jesenným zmenám v prírode a v počasí. Pozorovali sme farebnosť a tvary listov, priblížili sme si prichádzajúce zmeny počasia, tvorili sme Land-art a zahrali sme sa aj na malých moderátorov v dennej predpovedi počasia. V spolupráci so školskou jedálňou nás opäť čakala ochutnávka pomazánky v danej farbe. V posledný deň týždňa si deti overili svoje získané vedomosti z celého farebného mesiaca vo vedomostnej hre ,,Koleso šťastia“.

              Každý malý chlapec, bude raz aj dedko, dedka všetci v úcte majú, dedko vie vždy všetko. Každé dievča bude raz aj milá, stará babka. Pre nás je od babky pusa, ako cukor sladká...

              Staroba je prirodzenou súčasťou nášho života a práve október je mesiacom úcty k starším. Krátkym programom a malým darčekom sme dali najavo svoju náklonnosť a lásku starkým a starkám z penziónu v našej obci.

               

            • ,,KOMINÁRI,,

            • Kominári, ktorí nosili šťastie už pred stovkami rokov sa nevytratili, stále sú tu a ich práca je nemenej dôležitá ako v minulosti. Dnes nás navštívili herci z divadielka NAtraKY. Zábavnou a hravou formou nám priblížili prácu kominárov a iných pracujúcich ľudí, ktorých stretávajú na svojich potulkách. Napríklad životy ľudí v jednom farebnom paneláku...

            • Deň ochrany zvierat

            • V tomto dni si pripomíname nezastupiteľnú úlohu, krorú hrajú zvieratá v našom živote - od poskytovania potravy, cez úlohu spoločníka, pomocníka a podporovateľa, prinášajúceho obohatenie a lásku v našich životoch.

              Preto sme sa rozhodli do našej školy pozvať človeka, ktorý je spätý s prírodou a jeho práca nie je len koníčkom, ale aj povolaním...

              Miestny poľovník- lesník Paľko našim deťom priblížil svoju prácu, starostlivosť o zver a lesnícke hospodárstvo. Deti hravou formou precvičili si svoje znalosti a poznatky o lesnej zveri, ktorá sa pohybuje v našom okolí. Mohli si aj obzrieť skutočné parožie jeleňa, daniela a muflona lesného, ktoré bolo nájdené v našich lesoch.

              Na záver si deti mohli vymaľovať zvieratká, ktoré poznajú, alebo sa s nimi už osobne stretli...

              V mene našej školy a deti sa chceme poďakovať za obohacujúcu a miestami veselú besedu nášho lesníka Paľka Caňa.

               

            • Pasovanie prvákov

            • V posledný septembrový deň sa v našej škole uskutočnilo slávnostné PASOVANIE PRVÁKOV do cechu žiackeho. P. učiteľky v talároch previedli našich najmenších slávnostným ceremoniálom: uvítanie, predstavenie, sľub, pasovanie, odovzdávanie darčekov, hymná školy... Veríme, že sľub, ktorý prváčikovia dali pred obecenstvom (svojich starších spolužiakov a mladších predškolákov) dodržia a zaujmú čestné miesto žiaka našej školy, ktorú budú reprezentovať slušným správaním a snahou dosahovať svoje najlepšie osobné výkony.

              Mgr. Viera Habrmanová 

      • Kontakty

        • Základná škola s materskou školou Fraňa Madvu Nitrianske Sučany 352
        • +421 917 750 015
        • Nitrianske Sučany 352 97221 Nitrianske Sučany Slovakia
        • IČO: 42020131
        • DIČ: 2022300148
        • Telefón MŠ: 0917 750 120
        • Telefón ŠJ: 0910 890 190
    • Fotogaléria

        zatiaľ žiadne údaje